„Sjećanja na rat ne bi se smjelo u potpunosti potisnuti kako bi na temelju tih sjećanja mogli provoditi povijesna istraživanja o uzrocima događaja iz prošlosti radi toga da spriječimo ponavljanje ratova u budućnosti.“, istaknuo je doc.dr.sc. Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u zaključku predavanja „Kako je sve počelo-srpska pobuna u općini Pakrac 1990.-1991.“ održanog 27. veljače u Gradskoj knjižnici Pakrac. Ovim predavanjem u organizaciji Gradske knjižnice Pakrac započelo je višednevno obilježavanje 26. obljetnice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj kojeg organiziraju Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Grad Pakrac, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata u suradnji s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika te Udrugom djece branitelja Domovinskog rata Pakrac.

O svemu onom što se dogodilo prije 1./2. ožujka 1991. godine treba još puno govoriti i puno pisati, a upravo to čini doc.dr.sc. Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.“, predstavila je predavača ravnateljica knjižnice Monika Lucić-Fider te dodala kako je već prije par godina u Pakracu predstavio zbornik „Srpska pobuna u zapadnoj Slavoniji“ koji se može vidjeti i posuditi u knjižnici. „To je zbornik radova koje govore upravo o događajima što su se zbivala na našem području tijekom ratnih 1990-ih godina. Također je i autor knjige „Imas puska, imas pistol“ koja govori o svemu što se događalo tijekom operacija mirovnih snaga UN-a u okviru UNPROFOR-a na području zapadne Slavonije.“, dodala je ravnateljica Monika Lucić-Fider te pozdravila predavača koji je već četvrti put u Pakracu i prisutne gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević i Miroslav Ivančića, predsjednika UHPBPL, kao predstavnika udruge koja u suradnji s Gradom Pakracom već niz godina organizira svečano i dostojanstveno obilježavanje obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu uz sve ostale slušatelje ovog povijesnog predavanja.

Paradoks je što je naše društvo preplavljeno poviješću. Preplavljeno je sjećanjima, knjigama i časopisima. Imate dojam kako se o našoj povijesti gotovo sve zna. Pogotovo najnovijoj, ali zapravo kad malo zagrebete pod površinu, to često nije tako. U našoj nestručnoj javnosti dominiraju vrlo površna tumačenja povijesnih događaja iz druge polovice 20. stoljeća.“, rekao je u uvodu predavanja doc.dr.sc Ivica Miškulin te izrazio nadu kako će aktualni napori Vlade RH za otvaranjem arhiva do 1990. uroditi plodom. „Mada se ja ne bih zaustavio na tome. Zagovornik sam da se otvore arhivi sve do 1995. godine, do kraja „Bljeska“ i „Oluje“ jer toliko dokumentacije važne za našu najnoviju povijest imate dostupnu na web-stranicama Haškog suda te više nema svrhe da se ostalo drži u bunkeru ili iz nekog razloga zatvorene.“, dodao je Miškulin koji smatra kako je Domovinski rat početak samostalne Hrvatske, ali isto tako i kraj komunističke Hrvatske te iz ove perspektive 1995. je granična godina. Tijekom predavanja uz razne događaje s početka srpske pobune u Pakracu 1. i 2. ožujka 1991. godine te kasnije ratne jeseni 1991. godine i dolazak snaga UNPROFOR-a 1992. godine, Miškulin se osvrnuo i na VRA „Bljesak“ kojom je 1995. godine oslobođeno okupirano područje zapadne Slavonije. Za akciju „Bljesak“ Miškulin kaže kako je najuzornije provedena i najhumanitarnija oslobađajuća vojna akcija tijekom cijelog Domovinskog rata i svih ratova na području bivše Jugoslavije tijekom 1990-ih jer je prošla bez većih posljedica na civilno stanovništvo.

izvor: Antun Ciglenečki (Compas)