Pakračanka  Lora Tomić i Lipičanka Tia Lneniček  pobjednice su ovogodišnjeg natječaja  za najbolje literarne radove u projektu „Mladi i Domovinski rat“ koji već tradicionalno 8. godinu provodi Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika u suradnji s gradovima i školama među učenicima 7. i 8. razreda  pakračke i lipičke osnovne škole.

Povod je 1. ožujka i početak Domovinskog rata  Hrvatskoj, a  večeras je u Hrvatskom domu dr Franjo Tuđman održana svečana akademija nazvana „Večer domoljubne pjesme,  poezije i proze“ na kojoj su čelni ljudi Pakraca i Lipika Anamarija Blažević i Vinko Kasana uručile pobjednicama nagrade. Osim njih istaknute su i drugoplasirani i trećeplasirani radovi: u Lipiku Silvija Zanetti i Ena Tutić, a u Pakracu Lara Radivojević i Klara Bahnik. Nažalost lipičke nagrađene učenice se nalaze na terenskoj nastavi pa je nagradu umjesto Tie preuzela  majka Tanja i ravnateljica škole Klaudija Kovač.

­„Ponosna sam što sam gradonačelnica Grada heroja, a vi morate znati zašto je to tako. Zato provodimo ovaj natječaj  kako bi znali da se ovo nije dogodilo u Pakracu, Hrvatska danas ne bi izgledala ovako, a naše je da gradu vratimo sjaj koji je imao prije 1991. godine i ovih razaranja“, rekla je pri tom pakračka gradonačelnica Blažević, a lipički gradonačelnik Kasana je zahvalio Udruzi i školama što ustrajno provode ovaj natječaj koji je dio doprinosa obrazovanju mladih o Domovinskom ratu, a naročito nastojanja da se ne zaborave oni koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku.

Prvoplasirani pakrački rad predstavila je sama autorica, a lipički majka Tanja.  U ostatku akademije sudjelovali su učenici i profesori Osnovne glazbene škole Pakrac, Tamburaški orkestar Pakrac te Vokalni sastav „ Sveti Matej“ policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske.

Voditelj programa Mario Barać  u uvodu u akademiji istaknuo je da „ne slavimo niti smo ikada slavili ikakav rat. Posebno ne ovaj koji nam je podmuklo nametnut. Ali slavimo i uvijek ćemo slaviti hrabrost, odlučnost,  hrvatskog čovjeka koji je bio spreman alat zamijeniti oružjem i zahvaljujući kojem Pakrac nikada nije pao u ruke daleko jačem, brojnijem i bolje opremljenom neprijatelju“,

U sklopu akademije Damir Kukavica  umjetnik iz Donje Stubice i Mladen Ilić, hrvatski branitelj iz Garešnice svečano su predali rad Kukavice, portret dr. Ivana Šretera izrađen tehnikom ulja na platnu veličine 140 x 100 centimetara. Portret je predan Veri Bosanac, sestri dr. Šretera, koja ga je odmah proslijedila, Gradu Pakracu, odnosno gradonačelnici Blažević.

Obilježavanje 1. ožujka u Pakracu  će biti nastavljeno sutra svečanim mimohodom (10 sati) od župne crkve do RKT groblja i spomenika poginulim braniteljima te postrojavanjem sudionika (11,30 sati) ispred zgrade PP Pakrac  uz sudjelovanje predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Nagrađene učeničke radove objavit ćemo sutra.