Knjige Vladimira Šeksa „1991. moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat“ promovirana je sinoć u pakračkoj gradskoj vijećnici.

Govoreći o knjizi Ivica Miškulin, profesor s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, je istaknuo da je riječ o dvije opsežne knjige (svaka 450 stranica) koje sadrže sve najvažnije o procesu uspostave hrvatske države. Koncept knjige u 12 poglavlja od kojih svako obrađuje po jedan mjesec 1991., najvažnije godine za uspostavu novije hrvatske državnosti, kronološki i tematski poslagane tako da omogućuju čitatelju vrlo lako snalaženje, prateći pri tom događanja u Saboru i na terenu s osobnim komentarima i komentarima svjetskog tiska. Tematski Miškulin građu dijeli na analizu djelovanja kontraobavještajne službe JNA,  odnos središta (Zagreb) i provincije (teren), osobnost dr. Franje Tuđmana, optužbe na račun Šeksa iz redova JNA i HDZ-a s naglaskom na dramatičnost raspleta od 8. listopada i osobnu Šeksovu pobjedu u tim obračunima pri čemu tekst ima dodatnu vrijednost u autorovoj objektivnosti i dokumentarnosti koju omogućuju izvorni dokumenti, neki objavljen  po prvi put.

Drugi sinoćnji recenzent prof. Dinko Čutura govoreći o autoru istaknuo je da je riječ o jednom od najznačajnijih sudionika nastajanja samostalne Hrvatske, među ostalim tada potpredsjednikom Sabora i HDZ-a,  koji je time i najpozvaniji da svjedoči o tim događajima postavljajući ih 25 godina poslije u povijesni kontekst čime pomaže da se razumiju okolnosti nastanka Hrvatske.

Sam autor, Vladimir Šeks  istaknuo je da to nije priča o njemu nego o najsudbonosnijoj  hrvatskoj godini  u kojoj se sručila dugo planirana agresija  na Hrvatsku iz Beograda. On je istaknuo da obje knjiga predstavlja  borbu protiv kovača laži, krivotvorina i neistina koji uporno usipavaju otrov hrvatskom narodu o tome koji su pravni temelji hrvatske neovisnosti koje on vidi u  Domovinskim, a ne 2. svjetskom ratu. Knjiga je istovremeno borba protiv laži  koje dolaze iz Beograda, ali su prisutne i kod nekih hrvatskih novinara, propagandista i izdajnika  da je genocidni hrvatski narod napao Srbe, kaže Šeks.

Gost promocije je bio i Vice Vukojević koji je ispričao svoja sjećanja kada je kao pomoćnik ministra MUP-a dolazi u Pakrac početkom  ožujka 1991. godine kao i na dr. Ivana Šretera za čiju sudbinu  je okrivio Veljka Đakulu.

Goste je pozdravila  gradonačelnica Anamarija Blažević podsjećajući gdje je počeo Domovinski rat te pakračku doprinos i žrtvu u njemu.

Ispred pakračkog HDZ-a gostima je ugodan boravak u Pakracu poželio njegov predsjednik Davor Huška, podsjećajući na njihov ranije dolaske u Pakrac izrazivši zadovoljstvo saznanjem da će ove dvije knjige uskoro dobiti svoj nastavak od istog autora.

Dodatni svečani tom promociji dali se svojim glazbenim nastupom tamburaši sastav „Gazdarice“.