Nakon svečanosti promocije knjige „Pouka o čovječnosti“ o evakuaciji više od tristo psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu u jeku Domovinskog rata, koja je održana 16. ožujka u Pakracu, ista je 29. ožujka doživjela i zagrebačku promociju upriličenu u prostoru Muzičke akademije u Zagrebu. Nisku uglednih gostiju na zagrebačkoj promociji uveličao je i velik dio sudionika samog poduhvata ove najhumanije ratne akcije - pristigao iz Pakraca. Preciznije, iz Pakraca je put Zagreba organizirano otišlo trideset i šest branitelja i medicinskih sestara zajedno s Anamarijom Blažević, gradonačelnicom Pakraca, ali i nekolicinom ostalih štovatelja ovog herojskog čina.

U svom obraćanju na zagrebačkoj svečanosti ispred sudionika akcije prisutnima se obratio umirovljeni pukovnik Josip Huška koji je uz zahvale tom prilikom podsjetio na prva braniteljska samoinicijativna okupljanja povodom godišnjice obilježavanja evakuacije psihijatrije te izrazio zadovoljstvo što je sada sve zajedno podignuto na zasluženu razinu.

Prilikom svečanosti svakom od sudionika je ispred Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja  uručena Povelja – heroj čovječnosti“  te jedan primjerak knjige, a svim ostalima koji nisu bili u mogućnosti doći povelje će Grad Pakrac uručiti naknadno.

[caption id="attachment_9123" align="aligncenter" width="2322"] Marko Martinelli s Poveljom i knjigom[/caption]

Svečanom činu prisustvovao je i Marko Martinelli, pakrački branitelj, zapovjednik voda Zbora narodne garde i svjedok tog vremena koji se prilikom pakračke promocije sredinom ožujka prisjetio: „Organizirali smo se kao i svaki dan, nije tu bilo posebne pripreme, obavijestio sam punktove gdje i kada ćemo se naći, a pritom nitko nije znao kamo se ide. Sa medicinskim sestrama smo se dogovorili da pacijentima daju nešto za smirenje kako bismo ih lakše mogli prenijeti preko Pakre do autobusa, no namjera da ih smirimo nam nije uspjela. Improviziranjem smo složili most preko rijeke i tako je počelo. Posebno želim zahvaliti dečkima koji su stajali u rijeci, a najteže je bilo kad smo prenosili nepokretne. Tijekom akcije je bilo dosta mirno što se tiče paljbe na bolnicu, međutim u trenutku kad je akcija evakuacije završena i kada je otišao zadnji autobus, tada je krenula opaka paljba i morali smo se razbježati. Hvala Bogu, nitko nije stradao, svi smo ostali živi. Započela je kao jednostavna akcija bez puno mudrovanja, a na kraju je ispala najhumanija akcija u toku Domovinskog rata, to mi je jako drago.”

[caption id="attachment_9121" align="aligncenter" width="2322"] Dio branitelja s predsjednicom za njenog posjeta Pakracu - 1. ožujka ove godine[/caption]

Izdavači knjige su Zagrebački institut za kulturu zdravlja i Grad Pakrac, osvrte na knjigu su u pregovoru napisali predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, brigadni general Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravlja te  Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.