Ministarstvo kulture u ovoj godini s 350.000 kuna će sufinancirati tri projekta na području Pakraca.

Najveći iznos je odobren za nastavak sanacije Spahijskog podruma za što je Ministarstvo odobrilo 200.000 kuna. Plan je s tim sredstvima dovršiti postavljanje vanjske stolarije, postaviti snjegobrane i stabilizirati čeoni zid kako bi se mogao obnoviti i staviti u funkciju nogostup ispred tog objekta. Što će točno biti odrađeno, bit će poznato nakon što prikupimo ponude od potencijalnih izvođača i saznamo što koliko košta, rekla je Marija Čar voditeljica odsjeka za stambeno-komunalne poslove i graditeljstvo u pakračkoj gradskoj upravi.

Za sanaciju spomenika „Ranjenom borcu“, rad akademskog kipara Vanje Radauša, postavljenog 1955. godine iznad spomen kosturnice pred zgradom „općine“ Ministarstvo je odobrilo 100.000 kuna. Poznato je da će sanaciju spomenika obaviti  restauratorski obrt „Ferrum“ iz Zagreba što će koštati 118.000 kuna. Ovo je prvi put od postavljanje da će ovo kiparsko djelo biti temeljito restaurira, a osim čišćenja obuhvaća i sanaciju pukotina i drugih fizičkih oštećenja nastalih od gelera i metaka.

Ministarstvo je odobrilo 50.000 kuna za početak arheoloških istraživanja koje će biti obavljeno na parkiralištu  južno od općinske zgrade.  Ovaj iznos koji će biti plaćen Institutu za arheologiju odnosit će se samo na rad stručnjaka arheologa, dok Grad mora osigurati osobe za fizički rad.