Više od stotinu i trideset članova raspoređenih u šest kulturno umjetničkih društava pridošlih iz raznih krajeva Hrvatske sudjelovalo je ove nedjelje u Pakracu na 6. Smotri folklora „Pakračko ljeto“ koje tradicionalno organizira domaći KUD Seljačka sloga uz pomoć Grada Pakraca, TZ Grada Pakraca i Ministarstva kulture.

Smotra je otvorena mimohodom gradskim ulicama u kojem su se kulturnjaci, osim bogatstvom narodnih nošnji, Pakračanima predstavili i uz pokoji glasni bećarac ili lijepu izvornu pjesmu darivajući nam tako djelić svoga zavičaja. Mimohod KUD-ova krenuo je s Trga bana J. Jelačića, a stotinjak metara duga kolona sudionika, predvođena kočijom neizostavnog Dalibora Maroševića -Vilenjaka, prošetala je Maticom hrvatskom i Bolničkom ulicom sve do središnjeg gradskog trga dr. Franje Tuđmana gdje je izveden i kratak spontani program pozdravljen od stotinjak okupljenih prolaznika.

Ona prava smotra održana je u dvorištu Kurije Janković, a lijepo vrijeme i bogat kulturno-umjetnički program na zrak je izvukao i velik broj naših sugrađana pa slobodno možemo reći da je ovogodišnja Smotra ujedno i jedan od najposjećenijih društvenih događanja u posljednje vrijeme.

Službeni dio otvorila je Dubravka Arland, predsjednica KUD-a Seljačka sloga, koja je uz riječi dobrodošlice svima poželjela „dobar provod uz lijep i bogat hrvatski folklor koji svi zajedno čuvamo od zaborava“. Smotru je otvorenom proglasila Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, tom prilikom izrazivši zadovoljstvo velikim brojem posjetitelja, ali i sudionika na ovogodišnjem događanju kojim je i službeno otvoreno „Pakračko ljeto 2017“. „Ono što moram reći da me posebno raduje je činjenica da KUD-ovi imaju sve više mladih, pa i onih najmlađih, koji vole folklor, a na nama iskusnijima je red da tu ljubav u njima ojačamo što više i očuvamo što duže.“

 

U kulturno-umjetničkom dijelu programa led su nastupom probili upravo oni najmlađi - članovi Dječje skupine KUD-a Seljačka sloga iz Prekopakre, a osim njihovih starijih kolega,  kroz folklornu večer Pakračanima su se predstavili i Muška pjevačka skupina Sinovi Atara iz Zagreba, KUD Moslavčanka iz Donje Gračenice, KUD Orljava iz Pleternice, KUD Ivan Goran Kovačić iz Beravaca i KUD Zeleni gaj iz Gaja.

VIŠE U FOTOGALERIJI