U Komunalac je stigla obavijest iz Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša da su u Programu energetske obnove stambenih zgrada, prihvaćene kandidature za svih 21 pakračku stambenu zgradu koje su za energetsku obnovu prijavljene na natječaju objavljenom u prosincu, potvrdio nam je direktor Zdravko Vostri. Riječ je   zgradama u ulicama i kućnim brojevima Andrije Hebranga 1, 1A, 3, 5, 6, Matice hrvatske  6, 8, 10, 12, 13A, 15, 17, 19 , 21, 23, Bolnička 53, Kalvarija 36, Alojzija Stepinca 7 i 8, Braće Radića 14 te  Trg bana Josipa Jelačića 20 koje imaju ukupno oko 400 stanova.

Kako nam je rekao Vostri sada slijedi administrativno rješavanje odnosa između Komunalca i Fonda nakon čega bi se moglo ići s pozivnim natječajem za izvođače koji bi, ako sve bude u redu, gradilišta mogli otvoriti u rujnu. U tome će biti bitna i suradnja stanara i njihovih predstavnika.

Riječ je o poslu čija vrijednost je procijenjena na ukupno oko 32 milijuna kuna. Fond u ovom ciklusu sufinancira do 60 posto opravdanih troškova energetske obnove (vanjska stolarija, fasada) dok će građani o svom trošku financirati preostali iznos. Kod prve dvije zgrade u Hebrangovoj čija obnova je iz lanjskog ciklusa ovog programa završila nedavno, to je riješeno komercijalnim kreditom u banci koji će vlasnici vračati narednih 5 godina.

Za obnovu sedam zgrada u Lipiku odgovor iz Fonda još nije stigao, a kandidirane su zgrade na adresama: Frankopanska 12, Slavonska 34 i 45  te Vukovarska avenija 7, 8, 10, 11, 13. U lanjskom ciklusu u Lipiku je iz tog programa obnovljeno 11 zgrada.