županija Dan državnosti 2024

 

Zahvaljujući 115.000 kuna EU nepovratne potpore kroz mjeru 6.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, više od 50.000 kuna vlastitih ulaganja te svom radu i radu obitelji,  Antun Širac iz Prekopakre kod Pakraca izgradio je na svom imanju u Gornjim Grahovljanima uzgajalište crne slavonske svinje koje djeluje u sklopu njegovog OPG-a.

Uzgajalište se prostire na površini od oko 2 hektara, koje je većim dijelom ograđeno drvenom i metalnom ogradom ili električnim pastirom. Unutar njega je više različitih čvrstih objekata poput drvenog svinjca koje se koristi kao prasilište, različitih otvorenih i zatvorenih prostora kroz koje svinje prolaze ovisno o starosti i fazi uzgoja te tri šumarka i remize (polje kukuruza ili zobi na kojima se svinje same hrane). Svi prostori opremljeni su električnom energijom, vanjskom rasvjetom i vodovodom spojenim na automatskim pojilicama, ali i radi stvaranja kaljuža, prirodnog ambijenta potrebnog svinjama. Tu su i neophodni popratni objekti poput kukuruzane, alatnice, čak i male pilane, jer kako je objasnio Širac, u izgradnji je utrošena velika količina drvene građe, stupaca, dasaka i letava koje će trebati i kasnije zanavljati.

Znatan dio poticajnih sredstava je uložio i u opremu. Kupio je novi malčer i špricu te polovnu pneumatsku sadilicu za kukuruz, električnog  pastira  s pripadajućom opremom te  izgradio prilazni put dužine oko 100 metara.

U uzgoju već 40-tak svinja

Kupio je i pet nazimica i jednog nerasta, a sada je na imanju i 27 oprašenih praščića te još 7 svinja za daljnje hranjenje, odnosno ukupno 39 crnih slavonskih svinja koje su autohtona pasmina i imaju status ugrožene vrste  te su pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj.

Želja mu je da imanje proširi za još 5 krmača.

Sve to je predstavio na svečanosti simboličkog otvorenja uzgajališta kojom se, kako je rekao htio zahvaliti Grada Pakracu, Županiji i Poduzetničkom centru Pakrac na potpori i pomoći prilikom izrade projekta, kandidiranju na natječaj i njegovoj realizaciji.

Službeno mu je prvi čestitao pakrački dogradonačelnik Marijan Širac istakavši to kao  pravi put za razvoj hrvatskog i slavonskog sela.

Župan Alojz Tomašević čestitajući  na ideji naglasio je da u Slavoniji nitko ne može riješiti naše probleme nego mi sami i ovaj projekt je smjer kojim putem trebamo u tome  ići. To je pokazatelj mladim ljudima da ne treba ići tražiti kruha preko granice nego da ga ima i ovdje, naglasio je župan.

Povratak  raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem lokalnoj upravi daje novu mogućnost u razvoju poljoprivrede jer mi moramo nastojati da svaka stopa zemlje bude obrađena.  Crna slavonska svinja je naša autohtona sorta čije meso i prerađevine kao kobasice, slanina ili čvarci, znanstveno dokazano, ne samo da je zdravstveno ispravno nego i  kvalitetno gotovo kao lijek,  zato joj u uzgoju  trebamo dati posebno mjesto, istakao je župan.

Antun Zlatko Širac rođen je 1957. godine. Završio je višu školu u Karlovcu, studij lovstva, a na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, smjer lovstvo i pčelarstvo te stječe zvanje magistar - inženjer zootehnike.

županija Dan državnosti 2024