Pakračka gradonačelnica Anamarija Bležević i lipički gradonačelnik Vinko Kasana  u srijedu  su prisustvovali u Selcu na Braču  otkrivanju biste Martinu Kukučinu, slovačkom književniku koji kroz svoj život povezuje slovačka mjesta Jasenovu, Revoc, Donji Kubyn s hrvatskim Selcem, Lipikom i Pakracom.

Koliki je značaj Kukučina za slovački narod potvrđuje činjenica da je otkrivanju biste prisustvovao i slovački predsjednik Andrej Kiska.

Gradonačelnica je najavila u povodu 90-godišnjice njegove smrti  postavljanje biste za idući Dan Grada i u Pakracu.

Martin Kukučin, pravim imenom Matej Bencur rođen je 1860. godine u Jasenovoj gdje je dobio i svoje prvo radno mjesto kao učitelj. Kukučin dugo nije bio poznat kao pisac, iako je počeo pisati još kao student, najčešće putopise, a za vrijeme studija medicine u Pragu, upoznao je Bračanina Petra Didolića, koji ga je pridobio da dođe kao liječnik raditi na Brač, gdje se i oženio Didolićevom kćerkom te se pred kraj života zbog njene bolest preselio u Lipik.

Od 1926. s bolesnom suprugom živio je u Lipiku, a umro je 21. svibnja 1928. godine u bolnici u  Pakracu.

Zbog svojeg stvaralaštva u duhu realizma Slovaci ga uspoređuju s našim Krležom.

Na fotografiji: pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević u društvu slovačkog predsjednika Andreja Kiska, lipičkog izaslanstva: Vinko Kasana i Antun Haramija, Rajmund Bradik, načelnik slovačke općine Jasenova i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova