Lipik će narednih dana biti svjetski centar košarke, barem one ulične 3x3 koja je prije dva tjedna odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta uvrštena i u samu olimpijsku obitelj, a svoju premijeru pod olimpijskim krugovima imat će 2020. godine na sljedećim OI kojima je domaćin Tokyo. Napomenimo da je Lipik danas jedan od samo trinaest gradova u svijetu kojemu je FIBA dodijelila domaćinstvo Challenger turnira (ostali domaćini su Moskva, Bukurešt, Nanjing, Penang, Odense, Haag, Ulaanbaatar, Huai An, Ljubljana, Taipei City, Sao Paolo i Sibiu).

Lipički turnir se igra na starom mjestu na specijalno opremljenom igralištu Dječjeg doma u Lipiku, a glavni turnir će biti održan 30. lipnja i 1. srpnja (petak i subota).

Prošlogodišnji challenger u Lipiku proglašen je najjačim na svijetu, a ovu laskavu titulu Lipičani će pokušati obraniti i ove godine. Sama snaga turnira je neupitna, a o njoj dovoljno govori podatak da će na njemu nastupiti 8 od 10 najboljih svjetskih, odnosno trenutno 10 najboljih europskih 3x3 ekipa. Gledajući pojedinačan ranking, u Lipiku će zaigrati 35 najboljih svjetskih igrača koji su trenutno u Top 50.

Sastav turnira diktirala je FIBA koja je odredila 10 od ukupno 16 ekipa koliko će ih zaigrati na glavnom turniru i boriti se za Trofej Dražena Petrovića koji se već 10. godinu za redom dodjeljuje pobjedniku lipičkog turnira. Krovna košarkaška svjetska asocijacija je potvrdila da će ekipa Novi Sad Al Wahda (SRB), trenutno najbolje rangirana svjetska ekipa, u Lipiku braniti lani osvojen naslov i tražiti direktnu vizu za Masters u kanadskom Saskatoonu. Uz njih će se za jedno od dva mjesta koja vode u Kanadu boriti i ponajbolje svjetske 3x3 ekipe; Ljubljana (SLO), trenutno 2. rangirana ekipa u svijetu i pobjednici finala završnog Mastarsa World tour serije 2016.; Krakow (POL), trenutno 4. u svijetu, ekipa koja je lani u Lipiku igrala pod imenom Gdansk; Piran (SLO), trenutno 5. u svijetu, i zlatni sa lanjskog Europskog 3x3 prvenstva; Zemun (SRB), trenutno 6. u svijetu, a odličnu ovogodišnju formu potvrdili su osvajanjem dvaju kineskih challengera u Huai anu i Nanjingu; St. Petersburg (RUS), trenutno 10. u svijetu, finalisti challengera u malezijskom Penangu; Amsterdam (HOL), trenutno 12. u svijetu i brončani s lanjskog Europskog 3x3 prvenstva. Nastup u Lipiku, gdje su lani igrali finale, izborila je i ekipa Vitez (BiH), najbolje rangirana ekipa Bosne i Hercegovine (trenutno 14. u svijetu) Preostala dva mjesta za Lipik rezervirana su za pobjednika ruskog 3x3 toura te pobjednika turnira Roda 3x3 prvenstva Srbije koji će biti odigran u Beogradu. Hrvatsku će u Lipiku predstavljati momčad Statist Split, najbolja hrvatska ekipa, ujedno i hrvatska 3x3 reprezentacija.

Kao uvod u glavni turnir poslužit će i dvodnevni kvalifikacijski turniri „Laško tour to Cedevita Lipik 3x3 Challenger“ koji će na istom mjestu biti odigrani 28. (srijeda) i 29. (četvrtak) lipnja. Pobjednik svakog od turnira izboriti će mjesto među 16 najboljih, a za sudjelovanje postoji veliki interes ne samo ekipa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije nego i iz Italije, Češke, Turske, Rusije, Španjolske, Švedske.

Ovogodišnji Cedevita Lipik 3x3 Challenger izaziva i velik interes medija pa će sve utakmice diljem svijeta bit emitirane putem live streminga na FIBA youtube kanalu, a regionalna pokrivenost osigurana je televizijskim prijenosom uživo, putem 1. programa ARENASPORT televizije pa će slika iz Lipika ići u Hrvatsku, Srbiju, Bosni u Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju.

Osim ovog košarkaškog spektakla, FIBA je Lipiku iskazala još jedno veliko priznanje i povjerenje pa će u sklopu Cedevita Lipik 3x3 Challengera, organizirati stručnu 3x3 sudačku akademiju i to po prvi put u Hrvatskoj i regiji.

Sudjelovanje na ovom dvodnevnom stručnom sudačkom okupljanju potvrdilo je 12 sutkinja i sudaca iz Hrvatske, Srbije, Italije, Španjolske, Francuske, Češke i Ukrajine. Uz stručna predavanja, sutkinje i suci će praktični dio akademije odraditi na utakmicama Cedevita Lipik 3x3 Challengera, a neki od njih će upravo u Lipiku i službeno postati 3x3 košarkaški suci.

Voditelji 3x3 sudačke akademije bit će iskusni Markos Michaelides iz Švicarske, jedan od najkvalitetnijih svjetskih 3x3 sudaca te Gianluca Sardella iz Italije koji je u Lipiku sudio i lani.

RASPORED ZAVRŠNICE subota 01.07.2017.:

18:00 – 20:10 sati: Četvrtfinalne utakmice

20:25 – 21:30 sat:  Polufinalne utakmice

21:30 – 22:45 sati: Revijalni program, Finalna utakmica, dodjela priznanja

22:45 – 04:00 sata: Afterparty – „Back to the future“, u prostoru nekadašnje robne kuće „Budućnost“