U tijeku su intenzivne pripreme za provedbu ovogodišnjeg natječaja energetske obnove u zgradarstvu u kojem je s područja Pakraca ušla 21 stambena zgrada, a s područja Lipika šest.

Kako su na sinoćnjem sastanku u pakračkoj gradskoj upravi izvijestili Zdravko Vostri, direktor Komunalca i  stručni suradnik Mario Komljenović, gradonačelnicu Anamariju Blažević, Zvonimira Milera, predsjednika Mjesnog odbora Pakrac-jug i Vladimira Gazića stručnog suradnika u PCP,   u provođenju ovog projekta na stastancima iz Fondu za zaštitu okoliša i energetsku obnovu su najavili puno rigoroznije administrativne i financijske uvjete nego u programu završenom u svibnju.

Polovinom srpnja ugovor o provođenju projekta potpisat će Komunalac kao upravitelj zgradama i Fond koji provodi program financiranja iz sredstava EU. Nakon toga moći će se pristupiti odabiru izvođača pri čemu je poznato da će devet naših zgrada čija energetska obnova je veća od milijun kuna u izbor izvođača morati ići otvorenim javnim pozivom, dok će preostale moći izabrati izvođača temeljom pozivnog natječaja.

Odradi li se sve kako treba prve skele bi na teren mogle u rujnu, a rok za završetak cijelog programa je kraj 2018. godine što je Vostri ocijenio posve dovoljnim.

Radi toga u tijeku su sastanci s predstavnicima stanara i drugih čimbenika nužnih za provođenje projekta.

U odnosu na prošli natječaj na štetu vlasnika stanova su izmijenjeni odnosi sufinanciranja pa Fond u ovom natječaju financira sa 60, a vlasnici s 40 posto prihvatljivih troškova. Izmijenjen je i ritam plaćanja izvođačima koji će sada fakturirati finansijerima mjesečne situacije. Zbog toga će se i zaduživanje kod banaka kreditima koje će vračati vlasnici morati obaviti prije početka gradnje, a ne nakon, rekao je Vostri. No svi detalji će moći biti poznati tek kada bude bila poznata točna cijena neophodnih radova na svakoj od pojedinih stambenih zgrada koja je u pravilu manja od  početne projektantske koje su sada u opticaju.

Ponovo je pokrenuta pitanje mogućnosti da onih 40 posto novčanih obveza vlasnika budu sufinancirani u 80-postotnom iznosu od strane Ministarstva razvitka i EU fondova. Gradonačelnica Blažević je naglasila da u ovom trenutku se to kod vlasnika stanova tretira kao mogućnost, dakle ne i obećanje i tako ga treba prihvatiti, kao i poduzeti sve potrebne administrativne korake da se ta mogućnost realizira i tamo smanji teret vlasnicima stanova koji su dijelom u dilemi oko ulaska u projekt što potvrđuje i izjava Vostrija da stanari u zgradi Bolničke 53 ozbiljno razmišljaju o odustajanju.