„Grad Pakrac je oduvijek brinuo o radu udruga Domovinskog rata, ali ono što je još važnije jest pomoć koja se ne ogleda u financijama te podrška, i na nju možete uvijek računati. Rat i sva događanja vezana za njega napokon zauzimaju važno mjesto u hrvatskoj povijesti. Ono što je zapisano, zauvijek će se i pamtiti pa smo stoga krenuli u zahtjevni i dugotrajni projekt – izradu monografije o ratnim događajima u Pakracu sa željom da bude napisana realno i istinito kako bi budućim generacijama ostao trag jer je naše bojište bilo od izuzetne važnosti za cijelu Hrvatsku“, poručila je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, na skupštini Zajednice udruga HVIDR-e Požeško – slavonske županije održanoj 28. lipnja u Vatrogasnom domu u Lipiku.

Podnoseći izvješće o radu, Stipan Grgić, predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a Požeško-slavonske županije, istaknuo je kako su članovi obilježavali sve obljetnice vezane za Domovinski rat, kako na području naše Županije, tako i diljem Hrvatske i aktivno sudjelovali u radu županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Naglasio je prijam kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prilikom njezinog posjeta Požegi, Pakracu i Lipiku čime je pokazala interes i brigu za hrvatske branitelje. Bili su redovni sudionici sportskih susreta, humanitarnih akcija te skrbili o zdravlju i socijalnim i statusnim pitanjima svojih članova.

Prisjećajući se preuzimanja mandata prije dvije i pol godine, Grgić je zahvalio županu Alojzu Tomaševiću koji je doprinio da se zamolbe za financijsku pomoć realiziraju pa su zahvaljujući njemu uspjeli gotovo u potpunosti zatvoriti dugovanja i rasterećeni nastaviti s aktivnostima. Također, pomoć u rješavanju navedenih teškoća, donacijama su pružili HVIDR-a RH i HVIDR-a Kaštela.

Za aktivnosti ŽZU HVIDR-e lani je potrošeno oko 19.000 kuna, dok su prihodovali oko 20.500 kuna, pri čemu je 12.000 dao proračun Požeško-slavonske županije, 1.500 požeški gradski proračun, gradovi Pakrac, Lipik i Kutjevo dali su po 2.000 kuna, a Pleternica iz svog proračuna 1.000 kuna.

Po planu i programu županijske zajednice HVIDR-e za 2018. godinu, uz sve redovne aktivnosti,  predviđena je organizacija okruglog stola na temu  prava branitelja i članova njihovih obitelji u domeni mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te zapošljavanja, sudjelovanje na 23. svehrvatskom športskom natjecanju invalida Domovinskog rata te susreti s drugim hrvatskim braniteljima Požeško-slavonske i Splitsko-dalmatinske županije.

Vodstvo Zajednice udruga ostaje isto, odlučili su glasovanjem članovi. Na predsjedničkom će mjestu naredne četiri godine biti dosadašnji predsjednik Stipan Grgić, osvojivši 30 glasova, dok je njegov protukandidat Ivica Podgornjak osvojio 11. Dužnost dopredsjednika nastavlja obnašati Zdenko Vukić, jedini kandidirani za ovo mjesto. Izaslanici izabrani za izvještajni i izborni Sabor HVIDR-e Republike Hrvatske su Ivo Nikić, dopredsjednik HVIDR-e Lipik, i Zdenko Vukić.

Na skupštini su se prisjetili i preminulog Maria Novoselca - Tigrića, koji je svojim radom u Zajednici ostavio dubok trag.

Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, čestitao je članovima što su u dvije i pol godine prošlog mandata uspjeli stabilizirati HVIDR-u, pohvalio dosadašnju dobru suradnju između lokalnih i županijske HVIDR-e i gradova Lipika i Pakraca, a vjeruje i u nastavak iste, istakavši kako je Grad Lipik i dalje otvoren za suradnju.

Skupštini su nazočili i Silvija Svjetličić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata i Anto Pavličević, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.