Nakon više od sedam godina izgradnje, praćenih nizom administrativnih i drugih problema danas su na prigodnoj svečanosti uručeni ključevi stana i ugovori o korištenju za  šest obitelji prvih stanara zgrade u Pilanskom putu koja je građena za potrebe korisnika nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojeg provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Riječ je o troetažnom objektu s dva ulaza s ukupno 25 stambenih jedinica. Stanovi su izvorno 2010. godine  bili namijenjeni  nositeljima stanarskog prava koji su ta prava ostvarili prije Domovinskog rata na području gradova Pakraca i  Lipika, a nakon rata iz raznih razloga to pravo nisu konzumirali. U međuvremenu zbog prevelikog protoka vremena neki od potencijalnih korisnika su umrli, neki odustali tako da je danas priliku za useljenje u svoje nove stambene prostore dobilo šest obitelji nositelja Milorada Vraneševića, Dušana Pavkovića, Nade Ančić, Nade Šeatović, Mare Prodanović i Nade Kumer. Njima su ključeve uručili zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, gradonačelnica Anamarija Blažević i  Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Ostali stanovi, kako nam je rekao državni tajnik Mažar, bit će dodijeljeni sukladno programu Središnjeg ureda  prvenstveno bivšim ili sadašnjim stanovnicima Pakraca i on se nada da će cijela zgrada biti useljena do kraja godine.

Govoreći o ovom projektu Mažar je istaknuo teškoće koje su pratile njenu izgradnju vrijednu u konačnosti 10,15 milijuna kuna, a koje su ponajprije uzrokovane stečajem prvog izvođača To se naprosto događa i za to nitko nije kriv, pojasnio je dožupan Jakopović.

Gradonačelnica Blažević je istaknula da je Grad Pakrac od početka  sudjelovao i podržavao projekt što dokazuje i podatak da je poklonio zemljište na kojem je zgrada izgrađena. Ona je naglasila da će Grad uvijek podržavati projekte Središnjeg ureda koji su u interesu Pakraca, ali i poželjela da se neki od njih, poput aktualne podijele građevinskog materijala realiziraju brže. Svi govornici su poželjeli novim stanarima sretan i dug boravka u novim stambenim prostorima, uz  Mažarovu ispriku što su tako dugo čekali na ostvarenje svojih zakonskih prava.

Zgrada raspolaže s 12 stanova veličine 35 četvornih metara, sedam od 55, tri od 65 i tri od 45 kvadrata. Izgradnja je počela u svibnju 2010. s ugovorenim rokom završetka u rujnu 2011. godine. Na natječaju za izvođača pobijedila je tvrtka “Kera-kamex” s vinkovačkog područja (Piškorovci) s ponudom od oko 5,5 milijuna kuna (bez PDV) što je bilo znatno niže od domaćih građevinara koji su s podsmjehom primili tu cijenu. Njihove slutnje su se obistinile i umjesto završetka zgrade koja je po nekim procjenama bila dovršena 80 posto izvođač je otišao u stečaj, a ugovor o izgradnji je raskinut. Tu počinju muke po ovu zgradu koju su narednih godina pratila stalna obećanja o nastavku izgradnje, ali i devastacije što od vremenskih utjecaja, što od kooperanata izvođača kojima nisu plaćeni obavljeni poslovi pa su oni djelomično poskidali, gdje je to bilo moguće poput sustava za grijanje, svoju ugrađenu, a neplaćenu  opremu. Zgrada je uskoro obrasla u korov i postala u Pakracu simbol nemara države za svoju imovinu.

Krajem srpnja lani uveden je novi izvođač,  osječka tvrtka “Ukras”. Za  iznos od  2,7 milijuna kuna ona je obavila završne građevinsko-obrtničke radove (elektro, parketarske, keramičarske, vodoinstalaterske, stolarske i asfalterske) i danas je napokon predana prvim  korisnicima na upotrebu.