Petnaest psihijatara s raznih strana svijeta, sudionika Međunarodnog kongresa psihijatara organiziranog ovih dana u Zagrebu, posjetilo je jučer Pakrac. U višesatnom obilasku grada, nakon posjeta bivšoj psihijatrijskoj bolnici, gosti su obišli Muzej grada Pakraca te Muzej vojne i ratne povijesti pri čemu su ih domaćini Jelena Hihlik i Mario Tušek upoznali s bogatom povijesti grada kao i njegovom važnom ulogom u Domovinskom ratu.

Glavni razlog posjeta ovih uvaženih gostiju ipak je bio posjet bivšoj psihijatrijskoj bolnici, o kojoj su najviše doznali kroz nedavno predstavljenu knjigu „Pouka o čovječnosti“ a koja se trenutno prevodi i na engleski jezik, ali i kroz izlaganja Anamarije Blažević te Josipa Huške koji su bili posebni gosti i panelisti na stručnom predavanju koje je 23. listopada održano u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin. Uz međunarodne goste, iz Zagreba su pristigli i oni s hrvatske strane. Tako su uz Hušku, jednog od sudionika same akcije te Miroslava Vaceka, predstavnika braniteljskih udruga, detaljan presjek evakuacije psihijatrijskih bolesnika iz pakračke bolnice predstavili Marijana Braš, voditeljica Međunarodnog centra za medicinu usmjerenu prema osobi te ugledni psihijatar Veljko Đorđević, predsjednik Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja.

Kroz ratom devastiran psihijatrijski objekt, goste je provela gradonačelnica Anamarija Blažević u društvu Marine Major, predstojnice Gradske bolnice Pakrac, dok ih je trasom evakuacije proveo Josip Huška. Pomoću multimedije na dvije minute vrijeme je vraćeno 26 godina unatrag - projekcijom 1991. godine i teških uvjeta u kojima je izvedena najhumanija akcija domovinskog rata.

[caption id="attachment_13009" align="aligncenter" width="900"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]