Sanja Delač, ravnateljica pakačke Osnovne škole braće Radić, zajedno s još sedam ravnatelja osnovnih škola s područja Požeško-slavonske županije, potpisala je u četvrtak 26. listopada ugovor vrijedan nešto više od 5 milijuna kuna o dodjeli sredstava za energetsku obnovu za objekte kojima se obavlja odgoj i obrazovanje. Potpisivanju ugovora nazočio je i Krešimir Delač ispred Poduzetničkog centra Pakrac koji je pripremao projekt i bit će angažiran za njegovu provedbu.

Ukupna vrijednost svih projekata je gotovo 21 milijun kuna, od čega iz Europskog fonda za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dolazi gotovo 12 milijuna kuna, a preostali iznos treba sufinancirati Požeško-slavonska županija kao osnivač škola. Potpisivanju su bili nazočni i predstavnici Požeško-slavonske županije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao partnera u provedbi projekta.

- Vrijednost projekta za pakračku školu je nešto više od 5 milijuna kuna od čega EU financira 2,8 milijuna kuna što iznosi 55,6%, dok škola mora osigurati ostatak od 2,2 milijuna. Taj novac će pokušati namaknuti prijavom Fondu za sufinanciranje provedbe EU projekata pri ministarstvu regionalnog razvoja na što škola ima pravo i s tom prijavom idemo odmah sutra, jer smo morali čekati potpisivanje ugovora. Od njih se može namaknuti daljnjih 1,7 milijuna kuna, rekla nam je Ivana Orban, direktorica Poduzetničkog centra Pakrac.

Nakon potpisanog ugovora može se krenuti u provedbu koja će trajati najduže 18 mjeseci što je krajnji rok da svi radovi budu završeni. Njima će biti obuhvaćena rekonstrukcija plinske kotlovnice, izmjena djela stolarije, rekonstrukcija krovišta i nova fasada čime će škola s energetskog razreda C napredovati u razred B. Godišnja ušteda energije trebala bi biti 53%, što znači da će škola prema dosadašnjoj potrošnji, na godišnjoj razini imati uštedu od 130.000 kuna.

Slijedi provedba postupaka javne nabave, odabir izvođača radova, a prvi radovi u školi trebali bi biti oni na rekonstrukciji školske kotlovnice i prema najavama mogli bi biti odrađeni tijekom nadolazećih zimskih praznika dok su krovište, fasada i stolarija planirani za ljetnu školsku pauzu.