„Svim nekadašnjim pripadnicima,  oko  2500 hrvatskih branitelja 76. samostalnog bataljuna uredno je evidentirano vrijeme koje su proveli u njegovom sastavu, temeljom toga ostvarena su sva zakonska prava, ali smo zakinuti za činove.“ Tim riječima je počeo izlaganje Božidar Lujanac, predsjednik Udruge Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik  sinoć u gradskoj vijećnici  na svečanoj  akademiji kojom je  obilježena 26. obljetnicu ustroja 76. samostalnog bataljuna.

Lujanac je podsjetio da rat u Pakracu nije započeo 28. listopada osnivanjem ove pakračke vojne postrojbe već znatno ranije, a najveći uspjeh pakračkih branitelja  je presijecanje  neprijateljske željene linije Virovitica-Okučani. No unatoč tome pakračka bojišnica danas u Hrvatskoj nije dovoljno vrednovana, s čim su se složili i svi kasniji govornici.

Drago Skalnik, zamjenik ratnog zapovjednika pokojnog pukovnika Stjepana Klasnića, podsjetio je na  78 poginulih pripadnika Bataljuna i oko 250 ranjenih što su brojke koje premašuju broj stradalih i u nekim gardijskim brigadama.  Podsjećajući se ratne jeseni 1991. godine Skalnik je istaknuo da je Bataljun osnovan odlukom Ministarstva obrane i nastao je spajanjem šest pješačkih satnija koje su bile formirane na potezu od Poljane do Badljevine. Do gašenja bataljuna, 10. srpnja 1992. godine Bataljun je ratovao duž 42 kilometra bojišnice sudjelujući u svim važnijim oslobodilačkim akcijama tog vremena. Demobilizacijom 10. srpnja 1992. godine priključen je 52. daruvarskoj bojni.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je izrazila nezadovoljstvo slabim odazivom, oko 25 bivših pripadnika 76. bataljuna na obilježavanju ove značajne obljetnice. Poželjela je da se u buduće nešto promijeni u načinu obilježavanja predloživši da se svakako u to uključi taj dan i sat povijesti u osnovnoj školi. Ponovila je zahtjev i potrebu da sami sudionici oslobodilačkih akcija o tome napišu monografiju  što bi trebao biti tek jedan od pokušaja stavljanja pakračko-lipičkog bojišta na mjesto koje mu stvarno pripada kada je u pitanju Domovinski rat i obrana Hrvatske.

Potrebu znanstvenih radova i skupova o pakračkoj bojišnici i njegovim braniteljima, naročito zbog žrtava i doprinosa,  istaknuo je i Željko Obradović, tajnik Skupštine Županije.

O značaju zaustavljanja Banjalučkog korpusa govorio je i Slobodan Katunar, zamjenik gradonačelnika Lipika. I on smatra da taj dio rata treba bolje zapisati.

Svi govornici još jednom su zahvalili i čestitali braniteljima na učinjenom u Domovinskom ratu i pozvali ih da ustraju u obilježavanju ovog dana.

Tijekom poslijepodneva izaslanstva gradova i udruga proisteklih iz Domovinskog rata odali su počast poginulim pripadnicima 76. bataljuna na grobljima u Lipiku i Pakraca u čijoj župnoj crkvi je i služena misa.