Pedesetak djece i roditelja iz Pakraca posjetilo je proteklog Vukovar i Dalj s ciljem upoznavanja povijesno kulturnih sadržaja istočne Slavonije, kao i života Srba na tom području.
Edukativni sadržaj obuhvatio je posjet Kulturno-znanstvenom centru Milutin Milanković u Dalju, odnosno rodnu kuću jednog od najznačajnijih znanstvenika s područja Hrvatske, u kojem se nalazi i stalni postav o ovom geofizičaru, klimatologu i astronomu svjetskog glasa.
Pored toga sudionici ovog cjelodnevnog izleta imali su priliku posjetiti Sabornu crkvu Svetog Dimitrija u Dalju i Patrijaršijski dvor s parkom kao i manastir Vodicu na Daljskoj planini. Pored pakračke Saborne crkve Svete Trojice ovo je jedina druga Saborna crkva Srpske pravoslavne crkve u Slavoniji.

Pakračane su Vukovaru ispred domaćina dočekali i pozdravili saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov te predsjednik Glavne skupštine SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović. Uz šetnju uz Dunav ukazano je na potrebu intenziviranja suradnje zapadne i istočne Slavonije te više ovakvih putovanja za mlade.

Osim toga za one najmlađe organizirana je i dramska predstava Jazavac na sudu, koja je ogromno oduševljenja, jer neki od njih prvi su puta prisustvovali ovakvoj predstavi.

'Povezivanje srpske zajednice s područja istočne i zapadne Slavonije kao i unaprjeđenje suradnje između Vijeća i naših lokalnih samouprava s ovih područja trebalo bi u narednom periodu poticati, kako bi se povećao broj ovakvih aktivnosti za najmlađe' istaknuo je Nikola Ivanović, predsjednik VSNM Grada Pakraca i zamjenik gradonačelnice Pakraca ispred srpske zajednice.

Ivanović je dodao da je izuzetno zadovoljan interesom djece i roditelja za ovo putovanje, te se nada da će ovakvih putovanja biti još i da će ovo putovanje rezultirati s većom uključenosti roditelja u aktivnosti Vijeća.