U ratu oštećen, pa zubom vremena doveden u predraspadno stanje, oltar sv. Josipa, koji je do ratnih dana krasio pakračku katoličku crkvu, od subote 25. studenog ponovo je na starom mjestu – potpuno uređen, možda i ljepši no što je nekad bio.
„Oltar sv. Josipa smo u lošem stanju odlučili poslati na kompletnu restauraciju u Rijeku, a danas ga - dvije i pol godine kasnije – potpuno uređenog gledamo u našoj crkvi. Pored glavnog oltara koji zrači mirom i dostojanstvom, ovaj je u crkvu unio razdraganost i razigranost. Sretni smo zbog toga“, rekao nam je vlč. Matija Juraković, pakrački župnik, povodom dovršetka restauracije bočnog oltara sv. Josipa starog točno 250 godina. Oltari su od pakračke crkve, izgrađene 1763. godine, mlađi svega četiri godine, a djelo su majstorske radionice Straub iz Beča.

Restauratori su na obnovi oltara radili po svjedočanstvu starih sačuvanih fotografija iz pakračke crkve. Početku stručne obnove prethodio je proces fumigacije – puštanja dima u crvotočine kako bi se uništile eventualne bakterije ili insekti - izveden na institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.
Iako bez vještih ruku riječkih restauratora novog oltara ne bi bilo, glavne zasluge za njegovo ponovo ustoličenje ipak pripadaju Ministarstvu kulture i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koji su podnijeli financijski teret ovog projekta vrijednog 270 tisuća kuna.
„Zahvalni smo investitorima, bez njih ne bi mogli obnoviti ovaj oltar kao niti onaj Sv. Antuna, kojeg potpuno preuređenog i obnovljenog u Pakracu očekujemo 2019. godine. On će, na žalost, biti još skuplji jer to uvjetuje njegovo izuzetno loše stanje“ dodao je pakrački župnik.
Postavljanje bočnih oltara bit će ujedno i završni korak u dovođenju crkve u željeno stanje. U deset godina koliko je u Pakracu, župnik Juraković se prisjeća radova na uređenju crkve koja je za to vrijeme kompletno obojena, postavljene su nove klupe, uređen glavni oltar, a prošle godine stigle su i orgulje. Podvučena crta pod desetogodišnje razdoblje, kaže, ispunjava ga zadovoljstvom.
Ne sumnjamo da su zadovoljni i župljani, naročito oni stariji, koji će nakon trideset godina ponovo moći izreći molitve ispred obnovljenog oltara sv. Josipa, pakračkog nebeskog zaštitnika.