Do kraja godine petero korisnika Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik (bivši Dječji dom za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi) koji su koristili uslugu takozvanog organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku u objektima na Trgu dr. Franje Tuđmana (bivši Dječji dom Lipik) preselit će u novi objekt, novouređenu obiteljsku kuću u Jadranskoj ulici (Mljekarskoj) na kućno broju 21. Posljedica je to donacije PBZ CARD grupe u vrijednosti od 400.000 kuna koja je danas simbolično uručena na svečanosti u prostorima lipičkog Centra.

Riječ je o humanitarnom projekta PBZ Grupe "Činim dobro svaki dan" i American Express kartice sa srcem putem kojih Grupa već devet godina pomaže godišnje  dva značajna projekta za dobrobit djece i mladih u Republici Hrvatskoj: "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te "Praćenje djece s neurorizicima" u suradnji s  Ministarstvom zdravstva, izdvajajući za svaku transakciju napravljenu American Express karticom sa srcem po jednu kunu, bez dodatnog troška za korisnike kartice. Prikupljena sredstva PBZ Grupa donira spomenutim projektima u omjeru 50:50. Putem projekta "Činim dobro svaki dan" PBZ Grupa je do sada u devet godina prikupila više od 13 milijuna kuna za kupnju razne opreme za domove socijalne skrbi te medicinskih uređaja za pedijatrijske odjele bolnica diljem Hrvatske. Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik je uključen u devetu godinu projekta "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" odabirom resornog Ministarstva koja je osiguralo, uz nešto ranijih donatora, dodatnih 166.000 kuna do 566.000 koliko je koštalo ukupno kupovina, adaptacija i opremanje kuće u Jadranskoj.

Govoreći na današnjoj svečanosti Ana Kovač,  izvršna direktorica u PBZ CARD Grupi, naglasila je obvezu uspješnih tvrtki u humanitarnom radu u okruženju i zahvalnost svim korisnicima spomenute kartice koji su svojom potrošnjom osigurala neophodna sredstva.

Ivan Puščenik, ravnatelj Centra,  osim što je zahvalio na donaciji bez koje ovaj projekt ne bi bio realiziran, predstavio je skoro stogodišnju povijest (utemeljen 1922. godine), sadašnjeg Centra, odnosno bivšeg Doma, kao i sadašnju njegovu funkciju i namjenu.

Donatorima su zahvalili i dožupan Vedran  Neferović te  gradonačelnik Vinko Kasana koji je naglasio da davnih godina prošlog stoljeća dom u Lipiku nije izgrađen slučajno jer je već onda prepoznata ljepota Lipika i dobrodušnost njegovih stanovnika  koja je sačuvana do danas bez obzira na sve ratne okolnosti,  kao i  Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ističući da Ministarstvo jako brine o svojim korisnicima, ali novaca u tome nikada dovoljno i bez ovakvih donatora neke akcije nikada ne bi mogle biti održane. Svi govornici su podsjetili na velike zasluge u ovom projektu Gorana Niklesa, prethodnog i donedavnog dugogodišnjeg  ravnatelja ove ustanove u čijem mandatu je projekt pokrenut i osmišljen.

Ček su simbolično od direktorice iz PBZ preuzeli prvi korisnici novog smještajnog objekta, njih petero među kojima je i 16-togodišnji Afganistanac Said koji je u Hrvatsku lani stigao u onome velikom izbjegličkom valu bez odrasle pratnje te zatražio azil u RH čime je postao prvi strani maloljetni  državljanin korisnik ovakvog oblika socijalne skrbi. Ostali korisnici su u ustanovu došli s područja nadležnosti centara socijalne skrbi Bjelovara, Virovitice i Novske i u Lipiku stalno borave pohađajući osnovnu ili srednje škole. U objekt u Jadranskoj ulici će useliti nakon  što se riješi papirologija s Ministarstvom, a Puščenik vjeruje do će to biti kraja ove godine.

Riječ je o  90-tak suvremeno opremljenih kvadrata dvoetažne obiteljske kuće u potpunosti  opremljene za obiteljski život uz 24-satni stručni nadzor zaposlenika Centra. Preostalih dvoje korisnika stalnog smještaja, starijih od 18 godina će živjeti u sličnom prostoru, ali u stanu u Lipiku tako da u objektima nekadašnjeg doma više neće ostati niti jedan korisnik stalnog smještaja nego će on biti organiziran za poludnevni boravak djece iz kruga od dvadesetak kilometara kakvih je sada petnaestak.