Izvještajno-programskom sjednicom moglo bi se okarakterizirati drugo ovomjesečno okupljanje gradskih vijećnika i raznih drugih čelnika Gradskog vijeća Pakrac održano sinoć u vijećnici.

Vijećnici su u nešto više od  sat vremena primili na znanje izvješće ravnatelja Srednje škole Pakrac za školsku godinu 2016/17., jednoglasno prihvatili takvo izvješće za Osnovnu školu braće Radić, kao i financijsko izvješće Komunalca te programe rada Muzeja i Knjižnice u narednoj godini.

Izvješće ravnatelja Srednje škole Darija Čilića  podnijela je njegova zamjenice Ljiljana Rupena Kelemen u kojem je istaknuto da je program ispunjen u potpunosti, ali je problem manje učenika  što je dijelom problem iseljavanja, a kao primjer je istaknuta činjenica da su se samo u prošloj godini iselile obitelji četiriju učenika. Za narednu školsku godinu Škola je od Ministarstva zatražila dopusnicu za proširenje upisnih programa za zanimanje fasader i medicinski kozmetičar.

Mada vijećnici ne glasaju o ovom izvješću, ono je izazvalo najviše rasprava. Dr. Kristina Milek (HDZ) predložila je dopunu izvješća s aktivnostima koje nisu pobrojane, kao uspjesi na državnoj maturi, ugradnja lifta te pozdravila uvođenja novih zanimanja. Slično misli i Dragan Marin (SDP). Marin je primijetio da u izvješću nema govora o odgojno-obrazovnom radu. Predložio je pojačanu suradnju Grada i poduzetnika na stipendiranju učenika kako bi se zadržali na školovanju u Pakracu, što je gradonačelnica prihvatila uz obrazloženje da se o tome već razgovara.

Zbog višemjesečne bolesti, izvješće o radu Komunalca u prošloj godini došlo je na red tek na ovoj sjednici što su pojedini vijećnici zamjerili. No pohvalno je što je detaljnije nego prijašnjih godina, rekao je SDP-ov vijećnik Neven Garača te da Komunalac posluje pozitivno, što je posljedica smanjivanja troškova. Izrazio je želju da se dogodine izbjegne poskupljenje usluga Komunalca. U tom pravcu govorio je i predsjednik vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) koji je istaknuo da je svima u interesu da Komunalac râdi u korist građana, a ne radi dobiti. On je istaknuo posebice problem sve zahtjevnijih standarda u prikupljanju komunalnog otpada te potrebu da se radi toga izbjegne poskupljenje te usluge  za građane.

Izvješćujući o radu pakračke osnovne škole, ravnateljica Sanja Delač naglasila je da svake jeseni otprilike upišu isti broj učenika, koliko ih i završi školsku godinu, ali je problem što se tijekom godine 10-ak učenika s obitelji odseli, ali je to daleko manje nego u okruženju pa su još uvijek sposobni na rad primati tehnološke učiteljske viškove iz okolnih škola. Naglasila je značajna ulaganja u opremu, a posebice projekt energetske obnove matične zgrade vrijedan 5,5 milijuna kuna koji će se provesti u 2018. godini u kojoj planiraju i uvođenje e-dnevnika, kao i cjelodnevnu nastavu za koju ove godine nije bilo dovoljno interesa, jer je potrebno najmanje 16 učenika, a što je i Grad bio spreman financijski pomoći. Grad će biti spreman to učiniti i dogodine, istaknula je gradonačelnica Anamarija Blažević.

Delač je u raspravi vijećnika dobila samo pohvale, pri čemu je D. Marin rekao da se vidi rukopis ravnateljice, a Garača pohvalio moderno uključivanje u europske standarde kroz projekt Erasmus. Ivančić je pohvalio za angažman u nastavi na temu Domovinski rat, ali poželio više aktivnosti koje bi djecu poticale na fizičku aktivnost.

Pohvale su dobile i ravnateljice gradske knjižnice i muzeja Monika Lucić Fider i Jelena Hihlik čiji program rada za narednu godinu je uobičajeno jednoglasno prihvaćen. U njemu su sve standardne dosadašnje aktivnosti, a eventualni noviteti, kao i daljnja modernizacija opreme ovih ustanova ovisit će o financijskim sredstvima, konkretno o rezultatima natječaja koje provodi Ministarstvo kulture i europski fondovi koji su još u tijeku pri čemu je posebno naglašena želja za nastavkom arheoloških istraživanja u centru Pakraca. Druga njihova želja, kadrovsko proširivanje još će morati pričekati, rekla je A. Blažević.

Na prijedlog gradonačelnice vijećnici su prihvatili da južnu polovinu malonogometnog igrališta kod stare gimnazije poklone Srednjoj školi i tako naprave vlasnički jedinstvenu cjelinu jer je to neophodno u budućim planovima.

Aktualni sat

Aktualni sat otvorila je dr. Milek konstatacijom da su imali sjednicu prije osam dana i da vijećnici HDZ-a čitaju „Pakrački list“ pa su upućeni u sva zbivanja i nemaju pitanja. Vijećnici SDP-a su svoj oporbeni duh „bildali“ kroz pitanja o već zaboravljenim projektima koji su postali dio gradskog plana u vrijeme dok je njihov Zoran Krejči bio predsjednik vijeća, a o kojima se već godinama ne razgovara, kao što su skijaška staza na Omanovcu i starački dom u Prekopakri i obnova zgrade psihijatrije, na što im je gradonačelnica odgovorila da unazad četiri godine  nije bilo natječaja EU fondova koji bi svojom namjenom bili prihvatljivi za  projekte kao što je izgradnja sportske infrastrukture ili domova različitih oblika socijalnog zbrinjavanja, jer je intencija EU socijalno zbrinjavanje kroz obiteljske programe.

Nakon sjednice održan je božićni domjenak za čelnike lokalne i državne uprave, gradske tvrtke i ustanove te poduzetnike i predstavnike udruga.