U organizaciji pakračke Parohije i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, u ponedjeljak je u pakračkoj Gradskoj vijećnici pred više od 150 posjetitelja i uzvanika održana 5. Svetosavska akademija.

Pozdravnu riječ izgovorio je paroh pakrački, protojerej Đorđe Teodorović i pritom podsjetio na obilježavanje prve Svetosavske akademije tada još u poluzavršenom Hramu Svete Trojice u Pakracu. Bilo je to 2014. godine. Govoreći, objasnio je da centralna Svetosavska akademija održava svake godine u drugom mjestu naše eparhije, te da je i u Pakracu prije dvije godine održana centralna priredba. Ove godine domaćin je bila Nova Gradiška.


Teodorović je pozdravio i uvažene goste, uz pravoslavne svećenike pakračkoj Akademiji prisustvovali je su arhimandrit srpske pravoslavne crkve Danilo Ljubotina iz Mitropolije zagrebačko – ljubljanske, Dejan Mihajlović, potpredsjednik SDSS i načelnik općine Krnjak, delegacija SNV iz Zagreba, Miroslav Grozdanić, dožupan Požeško – slavonski te Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca i predsjednik VSNM Grada Pakraca.
U svojemu obraćanju, Danilo Ljubotina je u nekoliko rečenica podsjetio na razloge tradicijske proslave Sv. Save, kao i na život i stvaralaštvo hrvatskog pjesnika Petra Preradoviću kojemu je, povodom 200. godišnjice rođenja, i posvećena sinoćnja pakračka priredba.


Akademija je nastavljena programom djece polaznika dodatne nastave na srpskom jeziku u Pakracu, kao i učenika Pravoslavnog vjeronauka u Pakracu i Lipiku, koji su se u društvu djece s igraonice Vijeća, predstavili kratkom recitacijom, glazbenom točkom ili igrokazom.
„Upravo oslanjanje na vlastite snage i fokus na našu djecu cilj je i ove Svetosavske akademije u Pakracu. Iako je centralna Akademija bila u Novoj Gradišci, nama je naša posebno važna jer su se na njoj predstavila naša djeca – naša sadašnjost i budućnost ovdje u Pakracu“, rekao nam je Nikola Ivanović, svojevrsni domaćin sinoćnje Akademije.