Lovački  spor  dug 11 godina, kojem se još uvijek ne nazire pravni kraj, je bila tema sastanka održanog u petak poslijepodne u bivšoj  pakračkoj gradskoj vijećnici.

U organizaciji Županijskog lovačkog saveza, a na zahtjev pet lovačkih društava s područja Pakraca i Lipika, gradonačelnica Anamarija Blažević je bila domaćica sastanka kojem su prisustvovali Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Zdravko Vujnović, predsjednik Županijskog lovačkog saveza,  predsjednici lokalnih lovačkih društava: Josip Delorenci  („Fazan“ Pakrac), Antun Jakobi („Psunj“ Pakrac), Pero Jambreković („Košuta“ Pakrac), Damir Gruić („Slavuj“ Gaj) i Aleksandar Terer  („Jelen“ Lipik) s jedne strane, odnosno dr. Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede s druge strane. Predmet ovog, sada već beskonačno dugačkog spora, je navodni prekomjerni odstrel svinjske divljači u lovištima kojima su tada, a i sada, gospodarila lokalna lovačka društva. No sudovi, temeljom višekratnih presuda i žalbi sve učestalije presuđuju u korist lovačkih društava, a sporna ostaje naknada sudskih troškova koja je kroz ovih 11 godina dosegnula iznose od  više stotina tisuća kuna i premašuje uvelike osnovnu početku procijenjenu štetu od strane lovačkog inspektora koja se, kako sada procjenjuju sudovi, i nije dogodila.

Dečak: To je bila borba za lovišta

Što je novog nakon ovog sastanka upitali smo za komentar Đuro Dečaka, predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza, koji nam je rekao da su svi akteri današnjeg sastanka izrazili želju da se ovaj 11-godišnji spor što prije okonča, tim više jer sada već postoje pravomoćna sudska rješenja za dvije lovačke udruge koje presuđuju da ne postoji njihova krivica te „ je red da se ova trakavica zaustavi kako bi društva mogla dalje nesmetano obnašati svoje funkcije“. Dečak vidi brzo rješenje u dogovoru Ministarstva i lovačkih društava oko naknade sudskih troškova pri čemu Dečak naglašava da kao predsjednik HLS ne prihvaća nikakvu štetu na račun lovačkih društava jer dvije pravomoćne presude ukazuju da lovačka krivica nije niti postojala, ocjenjujući pokrenute sudske tužbe kao nečiji uzaludni pokušaj da se destabilizira lovstvo na ovom području i pravo lovozakupa dodijeli drugima. Stoga je on naročito pozdravio odluku županijskih vlasti da u tijeku ovog 11-godišnjeg sudskog postupka u dva navrata dodijele pravo na koncesiju lovištima društvima koji su ih koristila i do tada, i to u skladu sa zakonskim odredbama kako su pokazala i dosadašnja sudska praksa. To im, kaže Dečak, daje zakonsko pravo da bez obzira na sudske postupke koji su još uvijek u tijeku, i dalje neometano gospodare lovištima čiju imaju zakup u skladu s ugovorom o zakupu i zakonskim odredbama kako su radili i do sada.

Zadovoljni i domaći lovci

Zadovoljstvo ovakvim tijekom sastanka nisu krili niti predstavnici domaćih lovačkih društava u ime kojih je govorio Aleksandar Terer, predsjednik HLD „Jelen“ Lipik naglasivši da je i ovaj tijek sastanka pokazao ono što oni tvrde 11 godina da s njihove strane nikakvog kršenje zakona nije bilo. Unatoč tome Terer nije izostavio pohvaliti činjenicu da postoji obostrana volje da  suprotstavljene strane sjednu i rješenje potraže u razgovoru, zahvalivši i Dečaku i dr. Kraljićku na iskazanoj volji. On se nada nastavku razgovora i skraćivanju vremena i troškova sudskih postupka, a činjenicu  da im je dva puta  bez ikakve zadrške produžena lovozakupnina ističe kao pokazatelj da su dobro gospodarili povjerenim lovištima.

Terer nije zaboravi istaknuti da ovakav rezultat sastanka će dodatno podgrijati atmosferu na sutrašnjem (3. veljače) 6. po redu pakračkom lovačkom balu u Hrvatskom domu.