U prošloj godini 56 članova Udruge je prijavilo na području Pakraca i Lipika  postojanje 4.124 košnice što je povećanje za oko 300 košnica u odnosu na godinu dana ranije. Ovaj podatak je utoliko bitniji jer je lanjska godina zbog kasnog mraza nanijelo značajne štete na cvjetanju pa su umanjeni i pčelarski prinosi,   naglasio je Robert Androić, predsjednik Udruge pčelara Pakrac-Lipik podnoseći izvješće o radu u 2017. na izvještajnoj skupštini što je jučer održana u gradskoj vijećnici na kojoj su osim članstva Udruge  prisustvovali i gosti: Marijan Širac, dogradonačelnik  Pakraca, Igor Matek, tajnik LAG-a „Zeleni trokut“ te kolege pčelari iz susjednih udruga Daruvara, Požege, Voćina i Nove Gradiške.

Nadalje govoreći o radu Androić je istaka veći broj stručnih predavanja koje je organizirala Udruga za svoje članove, posjet sajmu u Gudovcu, zajedničku nabavku ambalaže i lijekova i u suradnji s drugim udrugama organizirano ocjenjivanje kvalitete meda na razini županije.  Naravno značajan dio lanjskog rada je bila i obilježavanje 50. obljetnice postojanja Udruge o čemu su tiskali i monografiju. Sličan program rada su predvidjeli i za ovu godinu.

Za lanjsku aktivnost potrošili su 74.000 kuna, od čega 34.000 kao naknade za štetu pčelarima pri čemu su lipičkog gradskog proračuna dobili 21.700, iz pakračkog 15.000, a dvije tisuće iz županijskog

Pozdravljajući skupštinu pakrački gradonačelnik Marijan Širac im je poželio bolju ovu mednu godinu i daljnji razvoj jer vidi da im plasman meda nije problem. Zahvalio im je na sudjelovanju na gradskim manifestacijama.

Gosti iz drugih udruga su čestitali pakračkim kolegama na radu. Većina njih je istaknula da se stvaraju sve povoljniji uvjeti i okruženje za pčelare te pozvali na zajedničku suradnju, primjerice u predavanjima koje se sada nepotrebno dupliraju što predstavlja dodatne troškove udrugama. Ipak najzanimljiviji gost im je bio tajnik LAG-a „Zeleni trokut“ Igor Matek koji je najavio vrlo skoro lokalni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstva (do 15.000 eura) iz programa Europske unije „Ruralni razvoj“ gdje mogu konkurirati i pčelari organizirani u OPG te su ga pozvali da im vrlo brzo održi posebno predavanje na tu temu.

Uz materijale za skupštinu članovi Udruge su dobili anketni listić u kojem se mogu izjasniti oko nedostataka u vlastitoj opremi, kao i potrebe za edukacijama i druge ideje koje bi Udruga mogla ugraditi u izradu projekata za sufinanciranje na natječajima gradova i drugih čimbenika.

Također su dobili i poziv za tri stručna edukacijska predavanja koje će u drugoj polovini veljače i početkom ožujka u Pakracu održati eminentni pčelarski stručnjaci.