Maturanti pakračke gimnazije, dvoje mlađih  učenika  te profesorice Vesna Ančić i Zvjezdana Šteković, 8. veljače putuju u Strasbourg gdje će narednog dana sudjelovati u radu plenarne sjednice Europskog parlamenta. Put je nagrada za sudjelovanje u  video-natječaju Euroscola  2017. koji provodi Ured Europskoga parlamenta u Hrvatskoj na kojem su u konkurenciji 50-ak hrvatskih srednjih škola osvojilitreće. mjesto. Uz vršnjake  iz Požege, Zagreba, Krapine i Karlovca u različitim terminima posjetit će sjedište Europskog parlamenta. Video film u trajanju od najviše 90 sekundi  trebao je  biti  kreativno predstavljen odgovor na pitanje što je pozitivno Hrvatskoj donijelo članstvo u Europskoj uniji. Pakrački gimnazijalci Mihael Horvat i Karlo Rosman (snimatelji),  Marijana Gašparović kao montažerka i glumci Mihovil Šimić, Ana Paragi, Vilim Svjetličić, Lorena Tutić,  Karla Rade,Tara Ančić,  Marijana Gašparović, Matej Nemeth uz sudjelovanje Barbare Krejči, Nikol Vacek, Luke Šarčevića i Ive Mazzoni te mentoricu profeosoricu Vesnu Ančić pokazali su kako članstvo u EU pridonosi Hrvatskoj.  U videu se automobil označen hrvatskim zastavicama pokvari, a u pomoć priskaču učenici, svaki držeći zastavicu države koju simbolizira, odnosno ostale članice EU. Završetak je naravno sretan, zajedno dođu do rješenja i „poguraju“ automobil.

Unatoč propitkivanju, nisu htjeli odati tko je osmislio ovu originalnu ideja niti tko je više doprinio u njenoj realizaciji. Video je snimljen tijekom jednog subotnjeg prijepodneva, a pripreme su trajale jedan dan. Tek su priznali pojedinačne zasluge profesorici Ančić koja ih je upoznala s natječajem te montažerki Marijani Gašparović koja se namučila tijekom vikenda da masu isječaka snimljenih dvama mobitelima montira u film u trajanju od 90 sekundi.

Kako propozicije dozvoljavaju da na put krene 26 polaznika, odlučili su s dodatnim maturalnim putovanjem nagraditi i ostatak razreda. Stoga veselju polovinom prosinca kada su saznali da putuju nije bilo kraja. No u daljnjoj komunikaciji se ispostavilo da to baš i neće biti turistički izlet, već radno intenzivni posjet.

Parlamentarni rad

Trošak autobusa, kao i dvodnevnog smještaja u hotelu u Strasbourgu te jednu muzejsku ulaznicu sa 7000 eura plaća Parlament. Kako ističu maturanti, roditelji će morati osigurati 50 do 100 eura džeparca.  Na put, u organizaciji „Panturista“ koji autobusom traje oko 12 sati, kreću u noći na 8. veljače i imaju predviđeno trosatno zadržavanje i razgledavanje njemačkog grada Ulma, naročito njihove poznate katedrale.  U Parlamentu su 9. veljače gdje će im se pridružiti vršnjaci iz ostalih 27 zemalja članica EU. S početkom u 10 sati predstavnik svake od zemlje, (naša je Barbara Krejči) će kratko predstaviti školu, grad i zemlju iz koje dolaze. Nakon toga dijele se u šest radnih skupina u kojima se priključuju ostalim članicama gdje raspravljaju teme i stvaraju zaključke koje će poslijepodne iznijeti pred EU parlamentarce. Dobiju li naši učenici pravo da kao predstavnici radne skupine  izlažu temu  na engleskom jeziku na plenarnoj sjednici  za to se pripremaju Karla Rade na temu Okoliš i obnovljivi izvori energije, Melita Klaić (Sigurnost i ljudska prava), Luka Šarčević (Europska kulturna baština), Barbara Krejči (Budućnost Europe), Mihael Horvat (Migracije i integracije) i Marijana Gašparović (Zapošljavanje mladih).

Pravo na pitanje parlamentarcima iskoristit će Melita Klaić koja će pitati zašto proizvodi proizvedeni u drugim zemljama EU  koji se prodaju u Hrvatskoj nisu iste kvalitete kao u zapadnim i sjevernim zemljama Europske unije.

Također, tijekom dana u Parlamentu će za mlade goste biti održan kviz znanja u nacionalno izmiješanim skupinama od četiri igrača na temu poznavanja Europske unije i EU parlamenta.

Povratak je narednog dana, a predviđeno j zadržavanje u Münchenu gdje će uz razgledavanje grada posjetiti i prirodoslovno-tehnički muzej.  Obećali su da će se s ovoga putovanja svi vratiti kući, unatoč migracijskom ludilu koje vlada Hrvatskom.

Uživo prijenos sjednice EU parlamenta (web streaming) moguće je pratiti na internetu www.europarl.europa.eu/ep-live/hr/schedule.

Nagrađeni video možete pogledati na internetskoj adresi https://youtu.be/lACHy51wKts.