Posljednjeg dana siječnja završeni su natječaji za izbor izvođača radova za energetsku obnovu osam stambenih zgrada u Pakracu (13 ulaza) i tri u Lipiku (5 ulaza) čija projektantska predviđena cijena je prelazila milijun kuna po zgradi te su vlasnici stanova izvođača morali izabrati postupkom javne nabave. Iako je bilo straha da zbog velikog broja izvođača radova koji su ovog proljeća potrebni u Pakracu i Lipiku (25 zgrada) neće niti dovoljno ponuda za sve objekte, to se nije dogodilo i na svaki od 11 natječaja je došlo između jedne i četiri ponude, uglavnom od zajednica ponuditelja iz Požege, ali i dva pakračka fasadera. Druga dobra vijest za vlasnike stanova je da su ponuđene cijene manje od projektantskih, što znači da će energetska obnova financijski manje opteretiti vlasnike stanova, rekao je Zdravko Vostri, direktor Komunalca koji kao upravitelj tim zgradama provodi postupak javne nabave.

U tijeku je administrativna provjera i bodovanje  ponuditelja koja će biti dovršena do kraja veljače kada će biti potpisani ugovori s odabranim izvođačima i omogućen im pristup gradilištu te će dobiti rok do kraja srpnja za izvođenje radova na obnovi izmjeni stolarije i postavljanja eko-fasade.

Također je u tijeku i postupak ugovaranja s Ministarstvom regionalnog razvitka i fondova EU o sufinanciranju troškova koje temeljom programa Fonda (oni sa 60 posto – vlasnici s 40) oni preuzimaju 80 posto troškova vlasnika stanova. Kako Vostri kaže ostalo je za ugovoriti tek nekoliko zgrada koje u prizemlju imaju poslovni prostor što komplicira administrativnu proceduru, ali se Vostri nada da će do kraja mjeseca i to biti uspješno riješeno, čime će biti ugovoreno sufinanciranje iz fondova EU  u svih 25 zgrada.

Od tih 25 zgrada, pored ovih 11 čiji postupak izbora izvođača je u tijeku, bez poznatog izvođača su još dvije manje zgrade (projektantska cijena manja od milijun kuna) u Lipiku  (Frankopanska 12 i Slavonska 45) koje imaju mogućnost neposrednog dogovaranja s potencijalnim izvođačem i kada se to dovrši administrativno će biti u potpunosti projekt spreman za izvedbi i na potezu će biti izvođači od kojih se očekuje da do kraja srpnja odrade svoj posao, kako bi nadzorna tijela i  Komunalac tijekom jeseni i administrativno zgotovili projekt i povukli iz obadva izvora  (Fond i Ministarstvo) sve novce bez ikakve penalizacije.

Stop zgradama, prilika kućevlasnicima

Prema pisanju medija ove godine radi nedostatka novaca u Fondu  najvjerojatnije neće biti novog ciklusa energetske obnove stambenih zgrada, ali Fond na svojim internetskim stranicama najavljuje novi ciklus energetske obnove obiteljskih kuća kojeg lani nije bilo.  U tijeku je usaglašavanje zakonskih i drugih akata između EU i RH kojom se regulira ta tema nakon čega bi putem Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.' za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fond na raspolaganju imao oko 30 milijuna eura odnosno oko 225 milijuna kuna.