Usklađenje Statuta Grada Pakraca s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (takozvani „lex šerif“), usvojen u Hrvatskom saboru 8. prosinca prošle godine, glavni je razlog što je Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, sazvao sjednicu u najmanju ruku u neuobičajeno vrijeme – nedjelju u 17 sati pa će se tako pakrački vijećnici po prvi put od neovisnosti Hrvatske sastati nedjeljom.

Zakonodavac je ostavio 60 dana od objave u Narodnim novinama (13. prosinca) jedinicama lokalne i regionalno samouprave da svoj temeljni akti - statut usklade s novim zakonom. To, kao i činjenica da do 28. veljače predstavnička tijela JLS moraju donijeti  dvije tehničke odluke oko zbrinjavanja komunalnog otpada, stvorila je potrebu nedjeljnog zasjedanja koje će pored toga biti iskorišteno i za imenovanje novog sastava Ocjenjivačkog odbora za dodjelu javnih priznanja Grada Pakraca.

Iako je riječ o nedjeljnom predvečerju neće izostati niti uobičajeni „aktualni sat“ u kojem vijećnici mogu propitivati 60 minuta izvršnu vlast i gradsku upravu o svemu i svačemu.