banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Sudar s domaćim i divljim životinjama nije rijetka pojava na lokalnim promtnicama. Statistički gledano, glavobolju vozačima češće zadaje divljač nego domaća životinja, što se može iščitati iz policijskog priopćenja za medije od 14. veljače u kojem piše da se "od početka ove godine na području Policijske uprave požeško-slavonske, dogodio se 21 sudar vozila sa životinjom na cesti. Zabilježeni su naleti vozila na divlju svinju i psa, dok se najveći broj ovih događaja, njih čak 19 odnosio na nalet vozila na srneću divljač.  Tijekom prošle godine zabilježeno je 162 naleta vozila na životinje, od čega se najveći dio odnosi na divlje životinje (po jedan jastreb i fazan, tri zeca, četiri jazavca, 11 lisica, 15 divljih svinja, 20 pasa i najviše srneće divljači njih 107).

Odgovornost vlasnika domaće životinje

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, odgovoran je vlasnik životinje kojemu slijedi i prijava zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a tijekom prošle godine takvih smo imali devet slučajeva.

Gledajući županijsko područje, najveći broj ovih događaja zabilježen je na prostoru u nadležnosti Policijske postaje Pleternica njih 56, zatim na području Policijske postaje Požega 55, dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježen 51 nalet vozila na životinje. Istovremeno, promatrano prema cestama na kojima su se ovi događaji dogodili,  najveći broj ih je zabilježen na cesti Brestovac-Pakrac i to na relaciji Brestovac-Kusonje njih 22, zatim na cesti Pakrac-Daruvar, relaciji Pakrac-Omanovac-Badljevina 10,  i njih 9 na cesti Požega-Pleternica, na relaciji Vidovci-Pleternica. Ostali naleti vozila na divlje životinje uglavnom su zabilježeni na cestama koje prolaze nenaseljenim dijelovima naše županije, dok se naleti na pse uglavnom bilježe u naseljima, stoji u priopćenju.

Promatrano prema vremenu događanja, najveći broj ovih događaja zabilježen je u 2017., u mjesecu prosincu i to njih 24, zatim u rujnu 22, listopadu 16, travnju 15, srpnju 14, te po 13 u siječnju i ožujku. Istovremeno, promatrano prema satima događanja najveći broj naleta vozila na životinje zabilježen je u vremenu od 18 do 20 sati i to njih 33, zatim u vremenu od 20 do 22 sata 30, 6 do 8 sati 18, 16 do 18 sati 17. Najmanji broj naleta vozila na životinje zabilježen je u vremenskom razdoblju od 14 do 16 sati.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.