Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu je krajem siječnja objavila plan natječaja za 2018. godinu. Tijekom godine će se za provedbu mjera iz Programa ruralnog razvoja RH raspisati ukupno 30 natječaja, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore.

Našim poljoprivrednicima najzanimljivija mjera 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“, u 2018. godini po prvi put omogućuje korištenje sredstava po podmjerama 6.2. i 6.4. koje do sada nisu objavljivane u prethodnim natječajima, a odnose na tipove operacija 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti“ te 6.4.1. „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“. Operacija 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ sa određenim izmjenama se očekuje u krajem veljače, dok je 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ najavljena tek za lipanj.

U 2018. godini će se provoditi i natječaji za mjere za veće poljoprivrednike - mjera 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“, koja je objavljena u veljači, a odnosi se na biljnu proizvodnju (tip operacije 4.1.1.), dok se u ožujku očekuje natječaj namijenjen „Povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ (tip operacije 4.2.1.) za uljare i mini mljekare.

Objavom indikativnog plana natječaja Agencija je potencijalnim korisnicima dala dovoljno vremena za planiranje i pripremu. Ovim putem pozivamo sve potencijalne  korisnike da u Savjetodavnoj službi izračunaju ekonomsku vrijednost svojeg OPG-a te nam se jave sa njihovim izračunom kako bi mogli na vrijeme reagirati i pripremiti dokumentaciju.

Sve dodatne informacije o natječajima možete dobiti na telefon 034/290-650 ili nas posjetite u prostorijama LRA Poduzetnički centar Pakrac, Zona male privrede 5.