Gradu Pakracu je odobren projekt „Urbanističko – arhitektonsko rješenje središnjeg gradskog trga – glavni trg i pješačka ulica“ koji su izradili LRA Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. i Grad Pakrac vrijedan 8.856.135 kuna koji se odnosi na prvu fazu obnove središta grada, objavila je jučer Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Projekt je kandidiran u programu Ruralnog razvoja, operacija 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu'', a za realizaciju je odobreno od Agencije 7.448.000 kuna.

Sredstva su namijenjena temeljitoj obnovi i rekonstrukcija Ulice hrvatskih velikana i dijela Trga bana Josipa Jelačića, do županijske ceste koja spaja Strossmayerovu ulicu s Ulicom kneza Branimira (8.120 četvornih metara). Na tom prostoru će se obnoviti sva podzemna komunalna infrastruktura, izgraditi novi park s preseljenjem spomenika žrtvama fašizma na južni dio parka, obnoviti prometnica ispred općinske zgrade i popločiti prometne površine u Ulici hrvatskih velikana i središnji dio trga koje će postati dijelom pješačka zona te izgraditi popratna urbana i parkovna oprema.

Slijedi potpisivanje ugovora, potom raspisivanje javnog  natječaja za izvođače i ako sve budu napravljeno u predviđenim rokovima radovi bi mogli započeti krajem ljeta ili početkom jeseni. Nakon potpisivanja ugovora s izvođačima bit će poznato s koliko točno novaca će još projekt morati sufinancirati gradski proračun.

- Do sada smo iskoristili sve mjere ruralnog razvoja, vodoopskrba sjeverozapadnog dijela, izgradnja prometnice u dijelu Aleje kestenova i sada obnova središnjeg trga za što smo ukupno dobili oko 15 milijuna kuna nepovratno. Financiranje navedenih projekata je u 100 postotnom iznosu iz Mjera ruralnog razvoja, ali smo odlučili iz gradskog proračuna financirati neprihvatljive troškove kako bi projekti u cijelosti bili završeni“, rekla je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Na natječaj u Ministarstvo je pristigla kandidatura za 744 projekta iz cijele Hrvatske u ukupnoj vrijednosti većoj od 1,8 milijardi, a prihvaćeno je 102 projekta u vrijednosti 472 milijuna. S naše županije prihvaćen je po jedan projekt Grada Kutjeva vrijedan 3,1 milijun i Udruge Mađara Lipik vrijedan 2,1 milijun kuna. Među onima koji nisu prošli s naše županije je Hrvatska žena Prekopakre – izgradnja doma udruga vrijedan 4.256.000 te po jedan projekt gradova Požege i Pleternice te Općine Čaglin.