Polaznici prvog razreda gimnazije i razreda fizioterapeutskih tehničara koji će se na jesen upisati u pakračku srednju školu školovat će se u eksperimentalnom programu „Škole za život“ kojeg uvodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Rezultat je to prošlog tjedna završenog natječaja na kojem su se samostalno javljale osnovne i srednje škole koje žele biti uključene u eksperimentalni program. Kod osnovnih škola javilo se njih 215, među kojima i pakračka, a izabrano je 46, ali ne i naša (iz naše županije Pleternica). Kod srednjih škola  javilo ih se je 72, a izabrano je 26 među kojima i Srednja škola Pakrac kao jedina iz županije.  Kod odabranih škola među kandidiranima nije obavljeno nikakvo bodovanje, već su izabrane pomoću kriterija teritorijalne zastupljenosti iz cijele Hrvatske, velikih i malih škola, ruralnih i urbanih sredina pri čemu i neodabrane škole neće ostati bez dijela svog učešća.

Što će točno podrazumijevati eksperimentalni program još nije posve poznato, ali je riječ o rasterećenju učenika i prilagodba kurikuluma suvremenom življenju. Za to će se provoditi narednih mjeseci edukacija nastavnika (profesora), ravnatelja i roditelja. No ono što je još važnije iz Ministarstva obećavaju razne materijalne ustupke u vidu poboljšavanja tehničkih uvjeta rada. Tako će svi učenici i profesori koji budu zastupljeni u procesu reforme dobiti besplatno tablete ili prijenosna računala kao i besplatan pristup internete. Komisija Ministarstva će obići naredni mjesec sve uključene škole i popisati raznu tehničku opremu za kabinete, informatičku opremu, instrumente, rekvizite za tjelesni odgoj koja je neophodna za nastavu, a koje odabrane škole nemaju kao i raznu drugu stručnu pomoć tijekom trajanja eksperimenta.

Besplatnu stručnu pomoć u raznim vidovima edukacije za ravnateljicu, nastavnike i roditelje dobit će i pakračka osnovna škola, tako da nekog posebnog razočaranja što nisu na kraju izabrani nema, kaže ravnateljica Sanja Delač.