Pakrac je bogata kuglačka sredina. Dokaz tome je dugogodišnja tradicija, kvalitetan i relativno novi objekt kuglane izgrađen 2007. godine, čak pet registriranih klubova koji se natječu u tri različite jakosne lige pri čemu je KK Pakrac jedini prvoligaš na našoj, ali i susjednoj brodskoj županiji, a tu je  rad s mlađim kategorijama koji nije tako česta pojava u Hrvatskoj. Primjerice na nedavnom prvenstvu Hrvatske za kadetkinje i kadete bili su klubovi iz svega devet gradova, a samo njih šest, među kojima i Pakrac, je imalo predstavnike u obje kategorije, niz alternativnih kuglačkih natjecanja kao „divlja liga“, vrlo jaki turnir „Bljesak“, dječji turniri. No svemu tome treba pridodati, da za razliku od nogometa, kuglači s područja Pakraca imaju čak devetero licenciranih sudaca osposobljenih sa suđenje od prve do svih nižih liga.

Tomislav Luksetić i Sadmir Delihodžić su savezni suci s A liste i mogu biti glavni, pomoćnici glavnog suca ili suci na stazama na svim natjecanjima. Na listi „B“, koji mogu biti suci na  stazama u svim natjecanjima, a glavni suci samo na trećem ili nižem stupnju natjecanja su Albert Jirasek, Zvonko Gnezda i Robert De Zan.

Lidija Jirasek i Božidar Petrovečki su na regionalnoj C lista, a Srećko Belac i Damir Rendić  su sudci s D  liste.

Sadmir Delihodžić koji vodi poslove delegiranje sudaca u Pakracu, te prati njihov rad u Požegi, kaže da ovaj broj zadovoljava potrebe suđenja u Pakracu, ali postoje određeni problemi iz razloga što su petero sudaca ujedno i aktivni registrirani igrači te ne mogu suditi utakmice u ligama u kojima nastupaju. No da je to još uvijek velika sudačka „familija“ pokazuje i podatak da u posljednje vrijeme sve učestalije dolaze upiti za upućivanje naših sudaca u Novu Gradišku i Slavonski Brod u sredinama u kojima nedostaje sudaca. Stoga, kaže Delihodžić ne bi bilo loše da se još netko zainteresira za ovaj posao neophodan za odigravanje službenih sudačkih utakmica. Kako kaže, svaki od pakračkih sudaca godišnje sudi po 12 ili 13 utakmica.

 

Uvjet sudački ispit

Kuglački sudac može postati svaki državljanin RH s napunjenih 18 godina (ali ni stariji od 50) koji  položi sudački ispit kod ispitne komisije HKS-a. Takva osoba stječe kategoriju kuglački sudac, razvrstava se na „D“ listu i može suditi niža kuglačka natjecanja. Sa stečenim iskustvima s vremenom ostvaruje pravo polaganja ispita za suca više razine sve do statusa međunarodni sudac. Troškovi početnog ispita snose niži ogranci saveza iz članarine koje godišnje iznosi 50 kuna. U troškovima tu je još i oko 400 kuna za kupnju obvezne sportske opreme  koja se sastoji od  svijetlo plave polo majice s natpisom na leđima „sudac“ i logotipom HKS-a,  gornjeg i donjeg dijela športske trenirke crne boje  s istim natpisom.

S druge strane suci na kuglačkim utakmicama imaju pravo na sudačku taksu od strane domaćina koja iznosi ovisno o  jačini lige između 240 i 310 kuna po utakmici, a po potrebi podmiruju im se i putni i drugi troškovi prouzročeni odlaskom u drugi grad na suđenje.

HKS prati i ocjenjuje rad sudaca pa tako pakračke suce u radu prate Zvonko Gnezda i Hrvoje Bakić, a Franjo Soldo i Sadmir Delihodžić su nadležni za požeške suce, dok je Tomislav Luksetić  kontrolor suđenja HKS-a za regiju Istok.

Za razliku od nogometnih sudaca, kuglački rade gotovo uvijek u idealno zagrijanim (ohlađenim) prostorima, ne trče po blatu, ne naganjaju ih nezadovoljni igrači ili publika, a rijetko im se na utakmici spominje bliža i dalje rodbina. S druge strane su u sportu, stječu nova poznanstva, ponešto i zarade. Sve to može biti primamljivo za potencijalne suce, kojih unatoč relativno velikom broju u Pakracu svejedno nedostaje, kaže Skejo.