Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje obilježena je jučer, 23. travnja, u 287 gradova i mjesta diljem Hrvatske. Više od 669 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je gotovo 1200 različitih programa i prodajnih akcija. Ove godine, kao i prethodnih, Gradska knjižnica Pakrac sudjelovala je u obilježavanju ove manifestacije, a priliku za proširiti svoje horizonte i postati njenim novim članom imali su svi zainteresirani za samo 25 kuna, dok su zaboravni čitači imali priliku vratiti posuđene knjige bez naplate zakasnine.

Ravnateljica Monika Lucić Fider i zaposlenici knjižnice pripremili su bogat cjelovečernji program koji je počeo u 18:30 pričaonicom za djecu i one koji se tako osjećaju naziva „Pričom te zovem“, koju je vodila ilustratorica, pripovjedačica i lutkarica Margareta Peršić, koja je u čarobni svijet bajki pričom „Najveća budala na svijetu“ na svoj osebujan način uključila sve prisutne, i djecu i odrasle, na njihovo sveopće oduševljenje.


Program se nastavio u 19:30, revijom kratkih danskih animiranih filmova za djecu među kojima su bili prikazani filmovi „Platy and puss“ Stefana Fjeldmarka, „Helium“ Andersa Waltera, „Rita and crocodile“ Siri Melchior, „Drops“ Karstena Kjaerulfa Hoopa i Sarah Jungen Hoop, te „Finding home“ Christiana Kuntza.


U 20 sati upriličena je dodjela nagrada „Naj u knjižnici“ NAJčitateljima i NAJvolonterima, gdje su nagrade dodijeljene onima koji su u protekloj godini pročitali najviše knjiga i onima koji su svojim volonterskim radom potpomogli funkcioniranju pakračke Gradske knjižnice. Nagrade su dodijeljene u više kategorija. U kategoriji Predškolci nagradu je odnijela Ana Belac sa 101 pročitanom knjigom, u kategoriji Osnovnoškolaca najnačitanija je bila Mateja Mladić sa 114 pročitanih naslova, u kategoriji Srednjoškolci istaknula se Ana Marija Grgić sa 78 pročitanih knjiga, u kategoriji Odrasli Asja Andričević je pročitala 293 knjige, u kategoriji Umirovljenici Mira Špelić istaknula se sa 135 pročitanih djela, dok se u vrlo popularnoj kategoriji Obiteljskog članstva istaknula obitelj Šebić Stoček sa 142 pročitana djela. Priznanja za Najvolontere i prigodni pokloni uručeni su Jadranki i Petri Antunović, Mii Hruška i Katarini Plavček za pomoć pri reviziji knjižničke građe i preuređenju prostora čitaonice. Uslijedilo je i izvlačenje nagradne tombole, koja je jučerašnjim gostima Gradske knjižnice izmamila osmijeh na lice, jer gotovo da nije bilo sudionika tombole koji nije dobio neku prigodnu nagradu. Svim dobitnicima nagrade je uručio dogradonačelnik Marijan Širac.


U 20:30 uslijedilo je predstavljanje romana „Odjeci“, četvrtog romana autora Danijela Špelića, pisca iz Pakraca, koji je okupljenim slušateljima opisao kako je roman nastajao, koji su ga stvarni događaji inspirirali te što je od toga uvrstio u samo djelo. Buduću da je i filmofil, jedna od tema sinoćnjeg predstavljanja bio je i njegov blog „Deckardov kutak“, u okviru kojeg iznosi svoje misli o podcijenjenim i zaboravljenim filmovima. Blog je bio i direktan motiv za nastanak scenarija za niskobudžetni horror film „Vikend“ na pisanje kojeg ga je, po autorovom mišljenju, potaknula neinventivnost i bezidejnost hrvatske filmske scene. U predstavljanju romana je sudjelovala i Tanja Španjić, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj školi Pakrac, koja je okupljenima ponudila i kritički osvrt i književnu raščlambu djela.


Završni dio ovogodišnje Noći knjige bio je Pub kviz, u kojem je u odgovaranju na pitanja filmske, povijesne, sportske, geografske, glazbene i slične tematike sudjelovalo 5 ekipa s 3 do 5 članova, a u kojem je u 4 kruga po 15 pitanja pobjedu odnijela ekipa „Ljepotica i zvijer“ s jednim bodom prednosti ispred drugoplasirane ekipe „Otporni na znanje“, dok je treće mjesto pripalo ekipi „Čitateljski klub“. Sudionici pub kviza imali su priliku uživati u Amber Ale pivu „Grof“ pivovare Slavonica, koje je omogućio njen direktor Marko Barčan.