U sjeverni dio bivšeg dvorišta Konstruktora u koji je danas počelo useljavanje tvrtke Vode Lipik, na uglu ulice za Praulju i Aleje kestena, tijekom ljeta doselit će gradski komunalni pogon koji sada ima sjedište i skladište u Tomislavovoj ulici gdje su nekada bile Hrvatske ceste.

Nakon mnogo godina postojanja i povremenog seljenja, to bi trebalo biti trajno rješenje za gradski komunalni pogon koji je kroz 15-tak godina postojanja od nekih četiri ili pet zaposlenika, s po kojom lopatom i trimerom, narastao na tehnički respektabilnu tvrtku dobro opremljenu mehanizacijom koja se negdje treba garažirati i odložiti, tim više jer njen dio, ili bar njeni priključci, imaju sezonski karakter rada. Dio je namijenjen košenju trave pa ga koriste ljeti, a dio čišćenju snijega pa je potreban samo zimi.

Grad Pakrac je parcelu otkupio od Voda Lipik za 145.000 kuna i neko vrijeme će, dok ne izgradi vlastitu, kao zatvoreni prostor za garderobu, skladište sitnijeg materijala i inventara i druge prateće potrebe koristiti malu zgradu od Voda, odmah do ulaza pored glavne upravne zgrade koja sada Vodama nije potrebna.

Komunalni pogon je dio dvorišta očistio od korova i tamo je već pohranjen dio mehanizacije i krupnijeg materijala i potrepština. Plan je sve to još dodatno urediti što će koštati malo novaca, ali puno više rada kojeg trebaju obaviti sami zaposlenici komunalnog pogona.  Kako kaže Almir Delihodžić, voditelj gradskog komunalnog pogona, problem je nedostatak vremena jer  je, dijelom i zbog kašnjenja raspisivanja natječaja od strane države za javne radove, nekoliko  sadašnjih zaposlenika stalno angažirano na tekućim poslovima održavanja javnih gradskih površina. Natječaj za javne radove ide ovih dana pa se Delihodžić nada i skorijem početku intenzivnijih radova na vlastitoj „kući“. Plan je postojeće dvorište čišćenjem i minimalnim uređenjem učiniti funkcionalnim, do zime izgraditi nadstrešnicu kako bi krov dobio i dio mehanizacije, zatim popraviti ogradu i slično.

Jedan od razloga seljenja, kaže gradonačelnica Anamarija Blažević, bilo je i micanje građevinske mehanizacije i neophodnog pratećeg materijala i pribora iz središta grada. Osim toga, prostor u Tomislavovoj ulici nije gradski nego Hrvatskih cesta i njegova upotreba od strane Grada ovisi isključivo o njihovoj dobroj volji.

Što će biti s tim prostorom kada ga, vjerojatno s početkom jeseni, komunalni pogon definitivno napusti, znat će se nakon završetka novog kruga pregovora na relaciji Grad-Ceste. Grad ima planova za nastavak njegovog korištenja, ali u primjerenije svrhe, a sve će ovisiti o volji u Cestama.