Grad Lipik danas ima 890 milijuna kuna spremnih projekata, u provedbi je oko 170 milijuna kuna i najveća pobjeda našeg grada je što smo uspjeli pokrenuti investicijski kotač – jedne projekte projektiramo, druge kandidiramo, treće realiziramo i završavamo. U gradskom proračunu nema previše financijskih sredstava, no sredstava za izradu projekata se uvijek pronađe pa onda itekako raduje realizacija ovakvog projekta poput novog Poduzetničkog inkubatora Lipik, jer je investicija od 20 milijuna kuna ogromna stvar za naš grad - rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana na otvaranju gradilišta budućeg Poduzetničkog inkubatora Lipik, projekta vrijednog 20,7 milijuna kuna i smještenog u lipičkoj Poduzetničkoj zoni Lipik 2. Svečani početak radova simboličnim polaganjem kamena temeljca obilježili su, uz lipičkog gradonačelnika, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Veronika Prhal, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika i voditeljica projekta istaknula je da se budućim Poduzetničkim inkubatorom Lipik u Poduzetničkoj zoni 2 razvija nova poduzetnička infrastruktura i to izgradnjom objekta neto površine 1937 četvornih metara s 5 proizvodno- prerađivačkih prostora, 10 box ureda i informatičkom učionicom/salom za sastanke namijenjene poduzetnicima, a u funkciji potpore poduzetnicima početnicima i razvoja gospodarstva na području grada Lipika i okolice, gdje postoji objektivna potreba za navedenom infrastrukturom zbog nedostataka raspoloživih kapaciteta za razvoj poduzetničkih aktivnosti.

Nositelj ovog projekta je Grad Lipik, a partneri na projektu su: Lipička razvojna i turistička agencija LIRA i Grad Pleternica. Suradnici na projektu su Poduzetnički inkubator BIOS, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije - PANORA, Požeško-slavonska županija, Lokalna razvojna agencija - Poduzetnički centar Garešnica i Poduzetnički centar Pleternica.

Ukupna vrijednost projekta je 20.770.929,65 kuna, od čega potpora od 19.553.753,17 kuna dolazi iz Europskog fonda za reginalni razvoj.

Govoreći o projektu novog lipičkog inkubatora, župan Tomašević ga je predstavio kao novi zamah za razvoj Lipika, ali i Požeško-slavonske županije u cijelosti, dok je ministar Horvat izrazio zadovoljstvo što se projekt Poduzetničkog inkubatora Lipik ne financira iz državnog proračuna, nego sredstvima Europske unije što bi u budućnosti i trebao postati modalitet po kojem Hrvatska mora razvijati poduzetničku infrastrukturu. Budućnost je, kaže, dobro plaćen i zadovoljan radnik koji će biti primjer mladima da ne trebaju egzistenciju tražiti van granica Lijepe naše.

PROJEKT JE FINANCIRALA EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ

FOTOGRAFIJE