Posljednjih dana Pakračani, ali i mještani prigradskih naselja, velike probleme imaju s najezdom stršljena. Dolaze u rojevima, privlači ih mirišljavo drvo gdje traže hranu pa su im idealna lokacija naši voćnjaci i vinogradi u kojima će pronaći mirisno zrelo voće bogato sokovima kojima se hrane. Problem ne bi bio tako velik da se zadrže samo na takvim, relativno izdvojenim lokacijama, no sve češće su postali gosti u gradskim dvorištima gdje ih mami kakva voćka ili drugo mirišljavo drvo.
Kako se štititi? Upustiti se u borbu s rojem ovih opasnih insekata i to neprovjerenim sredstvima uz neadekvatnu opremu najblaže rečeno nije preporučljivo, iako se uvijek nađe onih hrabrih. Zaključujemo to, između ostalog i iz podatka koji smo dobili od Odjela objedinjenog hitnog medicinskog prijema u Pakracu koji govori o preko pedeset ovoljetnih intervencija na ubod stršljena što je osjetno više nego proteklih godina. Napominju i to da pacijenti ove godine znatno lošije reagiraju i teže podnose ubod stršljena nego ranije.
Ljudi, razumljivo, ponekad ne mogu dočekati nadležne službe pa rješenje potraže u poljoprivrednim apotekama i u bitku za vlastiti teritorij kreću raznim sprejevima i lovnim klopkama svjesno preuzimajući rizik. Većina to čini zato što niti nema ideju čiji bi telefonski broj okrenula ili koga pozvala u pomoć.
Logikom stvari za savjet smo upitali u Veterinarskoj stanici Pakrac gdje su se ljubazno ogradili od mogućnosti terenske intervencije po prijavi građana jer to nije u njihovoj nadležnosti. U razgovoru s djelatnicima DVD Pakrac doznali smo da niti oni ne izlaze na takve intervencije jer nisu adekvatno obučeni niti opremljeni za intervencije tog tipa. Jedina adresa s koje smo dobili zadovoljavajući odgovor je iz čazmanske tvrtke ŠKARDA - SANITARNA ZAŠTITA čija je osnovna djelatnost obavljanje usluga deratizacije, dezinsekcije, dezinfekcije i dezodoracije. Tvrtka upošljava trideset ljudi te raspolaže s osam terenskih ekipa. Pokrivaju i pakračko područje. U razgovoru s direktorom tvrtke Miroslavom Škardom doznajemo da je upoznat s aktualnim problemom jer je već neke upite s našeg područja imao. Njihov izlazak na teren i rješavanje problema sa stršljenima koštat će vas ukupno 500 kuna.
Djeluje možda skupo, no upitate li jednog od onih pedesetak nesretnika koji su vodili bitku s ovim napasnicima što misli o cijeni, vjerojatno će preporučiti da platite….

Donosimo i nekoliko savjeta kako postupati ako se nalazite u blizini gdje obitavaju stršljeni
NE MAŠITE RUKAMA! – Misle da ih napadate, pa će oni napasti vas. Pokušajte biti što mirniji dok se ne udalje. Znam da je to malo teže za izvesti, ali probajte se suzdržati od iznenadnih pokreta. Ovo je posebno važno napomenuti djeci i pokušati im objasniti da je to puno bezopasnije nego mahanje i bježanje.
PAZITE ŠTO JEDETE I PIJETE! – Kad prinosite ustima čašu ili neki fini zalogaj, pogledajte prije dodira usana što stavljate u usta jer nerijetko se desi da je kukac u čaši ili na hrani koju se taman spremate progutati – UBOD U JEZIK ILI BILO KOJI DIO USNE ŠUPLJINE I JEDNJAKA MOŽE BITI SMRTONOSAN!
IZBJEGAVAJTE PITI IZ LIMENKE I BOCE! – Otvor im je malen i moguće je da je kukac već zarobljen unutra, a vi ga ne vidite. Skupa s tekućinom, i on će vam ući u usta i početi ubadati jer je već sasvim dovoljno ljut i nervozan. Koristite čaše jer ćete ga puno lakše uočiti, a i sam će izletjeti kad se dovoljno počasti.
POKRIVAJTE HRANU KOJU TRENUTNO NE KORISTITE! – Ako je hrana poslužena na pladnjevima ili u većim posudama, nakon što svatko uzme na tanjur koliko želi, ostatak pokrijte kakvim poklopcem, folijom ili ubrusom. isto tako napravite i s bocama pića.
AKO NAĐETE GNIJEZDO STRŠLJENA ILI OSA, NIKAKO GA NE POKUŠAVAJTE SAMI UKLONITI ILI UNIŠTITI! – Samo jedan krivi pokret uznemirit će cijeli roj i tada će napasti i vas i one koji se zateknu u blizini. Odmah nazovite službu dezinsekcije koji će vas uputiti kako da se zaštitite i doći ukloniti gnijezdo. Nažalost, cijena uklanjanja gnijezda stršljena nije mala. Gnijezdo koje nađete tijekom zime ili sasvim rano u rano proljeće, napušteno je pa ga možete ukloniti.