Prema podacima Turističke zajednice Grada Pakraca, odnosno središnjeg elektroničkog sustava prijave i odjave turista E-visitor koji omogućuje ažurnije praćenje kretanja turista na području Hrvatske, na području grada Pakraca bilježi se povećanje noćenja za prvih šest mjeseci ove godine za oko 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, rekla nam je Gabriela Sabo Seleši, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Pakraca.

Pakrac je u prošloj godini posjetilo 1.805 turista, od toga 978 domaćih i 827 stranih te ukupno ostvarili 4.094 noćenja budući da su se, kako nam je istaknula Sabo Seleši, u prosjeku zadržavali dva dana u Pakracu. Od 827 stranih gostiju najviše ih je bilo iz Italije (188), Češke (103), Austrije (99), Slovenije (73), Njemačke (65), Srbije (47), Slovačke (42), Engleske (33) te Švicarske (22).

Te brojke će do kraja ove godine zasigurno biti nadmašene budući da je za prvih šest mjeseci ove godine zabilježen dolazak 823 domaća i 540 stranih gostiju koji su ostvarili ukupno 2.943 noćenja. Od ukupno 1.363 turista koji su ove godine posjetili Pakrac, interesantan je podatak da je njih 1.337 došlo individualno, a 26 agencijskim putem.

Najviše turista do sada boravilo je u siječnju (271), zatim u lipnju (237), svibnju (211), travnju (181), ožujku (165), a najmanje ih je bilo u veljači (81). Niti srpanj ove godine nije podbacio budući da je ipak većina orijentirana prema moru, pa je Pakrac posjetilo 167 turista.

Kapacitet od 83 ležaja u četiri registrirana objekta na području Pakraca, Hotel Pakrac, apartmani „Ariana“, „Domaći“ i planinarski dom „Omanovac“ za sad zadovoljavaju, no na manifestacijama poput sajma „Slavonski banovac“ ili Multipak-a zaista se tražio krevet više stoga treba razmišljati i o povećanju smještajnih kapaciteta, ističe nam Sabo Seleši, dodavši kako Pakrac sve više prepoznaju gosti ilustrirajući to i podatkom da je u prošloj godini Muzej Grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti posjetilo oko 10.000 gostiju.

„Ovakav pozitivan trend samo nam je "vjetar u leđa" u nastojanjima da Pakrac predstavimo na najbolji mogući način i upoznamo turiste s našom bogatom kulturnom i gastronomskom baštinom“, rekla je Sabo Seleši.