Danas je trebao biti tehnički prijem stambene zgrade u Preradovićevoj 1 na kojoj su u nazad tri mjeseca izvođeni građevinski radovi iz programa energetske obnove. No, tehnički prijem je odgođen za 45 dana, a umjesto tehničkog prijema jučer je održan sastanak dijela stanara/vlasnika, predstavnika izvođača i nadzornog inženjera na koji su stanari pozvali i novinara lokalnih medija. Stanari su nezadovoljni kvalitetom izvedenih radova.

Prigovori stanara odnose se na cijeli niz radova. Nezadovoljni su kvalitetom fasade za koju tvrde da je grbava, sep je neravnomjerno navučen, prostori oko balkona nisu dobro obrađeni. Stanari puno prigovora imaju i za kvalitetu ugrađene stolarije. Prozori i vrata dobro „ne dihtaju“, prozorske vanjske klupčice imaju krivi pad, unutarnja strana klupčica nije dobro obrađena. Dio prigovora stanara se odnosio i na projektanta. Naime u dnevnom boravku postoji staklena stijena prema balkonu dužine približno oko četiri metra u slovu L i na tako mali prostor postavljena su čak troja vrata koja vode iz jednog istog prostora u drugi isti pa je njihova svrha, tvrde stanari, samo nabijanje cijene.

Stanarima je kao potvrda šlampavosti izvođača posebno poslužio prekidač kojim bi se trebalo paliti svjetlo na vanjskom dijelu stepeništa, čija kutija, umjesto uobičajenog plastičnog prekidača je i jučer bila pokrivena novinskim papirom iznad kojeg je netko običnom olovkom napisao „POD NAPONOM PAZI!!!“

Sve to je saslušala predstavnica izvođača radova tvrtke „Alaber“ iz Pletrenice koja se predstavila samo sa Sanja, i vrlo blago se branila da radovi još nisu završeni,  te Saša Bunčić, nadzorni inženjer, koji se nalazio između dvije vatre, ali je dao stanarima za pravo no pritom ipak i branio struku. Saša Bunčić je rekao da se pojavljuju takvi problemi na većini zgrada, a razlog su puno posla, kratki rok izvedbe i nedostatak radne snage, prvenstveno kvalitetnih majstora, što kako je naglasio, ne opravdava izvođače jer su prilikom kandidiranja po natječaju znali unaprijed što i u kojem roku moraju odraditi. Naravno vlasnici stanova  su odmah spominjali da se njih to ne tiče jer su u obnovi svoje zgrade sudjelovali, ovisno o veličini stana, s prosječno oko 15.000 kuna, a rečeno je i da su financijsku pomoć koja je stigla iz državnih i EU fondova,  značajno pojeli izvođači koji su „nabrijali“ cijene jediničnih radova.

U tijeku tog, prije bi se moglo reći prosvjednog skupa nego sastanka, pojavio se je i predstavnik izvođača radova na stolariji koji je pojasnio da nisu stigli izvesti završna „poštimavanja“ okova i pregled funkcioniranja stolarije i počeo s vlasnikom stana obilaziti prozore i pisati propuste što će biti, kako je rečeno, standardni postupak za sve stanove.

Što će i koliko od izrečenih primjedbi biti otklonjeno, bit će interesantno vidjeti prilikom tehničkog prijema  najavljenog sada za polovinu listopada. No bit će interesantno promatrati što će se narednih pet godina, koliko traje obvezno jamstvo izvođača za kvalitetu izvedenih radova, događati na ovoj, ali i svim ostalim zgradama iz projekta energetske obnove.

Zgrada u Preradovićevoj 1 ima 20 stanova, te poslovne prostore Centra za socijalnu skrb i Udruženja obrtnika. Kako smo saznali u Komunalcu, koji jučer nije bio pozvan na sastanak, energetska vrijednost obnove je 1.240.000 kuna pri čemu su stanari dodatno financirali  zamjenu krovišta što nije prihvatljiv trošak energetskoj obnovi.