Počevši od danas narednih 15 dana (do 21. rujna) rješenjem Carinske uprave, Služba Slavonski Brod, neće raditi poznata pakračka ugostiteljska radnja „Zdravljak“ u Bolničkoj 5.  Kao razlog Carinska uprava rješenjem propisuje kaznu od 15 dana zatvaranja jer je inspekcijskim nadzorom iste obavljenim u petak 31. kolovoza koji je započeo u 22,55 sati u kasi pronađeno 1375 kuna više od iznosa fiskaliziranih računa.

Te večeri radila je kćer Almira i ona se sjeća da su ljudi koji su se kasnije predstavili kao inspektori došli kao gosti oko 21,30 sati i večerali boraveći u lokalu oko 45 minuta pri čemu je imala, što je vidljivo iz fiskalizacije i 14 drugih gostiju koji su svi, kao i inspekcija, dobili uredne  račune. Vratili su se oko pola sata kasnije i predstavili se kao inspekcija.

Obitelj Demiri se ne slaže da je višak novca nađen u kasi već u privatnom novčaniku oca i nositelja obrta Nedžada koji je zajedno s mobitelom ostavio u radnji u ladici ispod pulta. To popodne je, tvrdi, išao kao i često na jezero u ribolov gdje mu ne treba mobitel kao ni   novčanik koji je pored toga ostavio kako bi supruga mogla obaviti nabavku kućnih namirnica. No, ona je odustala od odlaska u kupovinu i novčanik je ostao u ladici, dok se stvarni iznos novca u kasi poklapao s fiskaliziranim računima, tvrdi Demiri što se iz inspekcijskog zapisnika ne da iščitati.

Nedžad tvrdi da mu je ovo, a nositelj obrta je oko 23 godine, u nizu inspekcija prvi takav prekršaj. Stoga je očekivao, pozivajući se i na iskustva drugih slavonskih ugostitelja, opomenu ili nešto slično, možda manju novčanu kaznu, ali ne i zatvaranje obrta.

„Pouzdano znam da se takvo drastično kažnjavanje  nije dogodilo nigdje u Slavoniji i stoga ovo doživljavam kao atak na nas slavonske i pakračke Albance. Moja obitelj ima ovakav ugostiteljski lokal u Pakracu već 75 godina, ja sam četvrta generacija i sada jedina slastičarnica Demiri u Pakracu. Prije dvije godine sam u ovaj lokal uložio oko milijun kuna svoga novca i novca mojih predaka. Imam sličan posao i u Austriji i od tamo vučem novac kako bi ulagao u Pakrac i kako bi mi sin, ekonomista i kćer viši fizioterapeut, ostali u Pakracu i bili zaposleni. Stoga ovakvu kaznu, ali i sramotu  ne zaslužujem. Molim potrošače za razumijevanje i čekam ih ponovo nakon 21. rujna“, kaže Nedžad.

Već je angažirao odvjetnika. No, očigledno ne vjeruje da će se nešto promijeniti pa će cijela obitelj, po prvi put ove godine, na godišnji odmor izvan Pakraca što je jedino dobro u ovoj nevolji.