Imate li u dogledno vrijeme u planu oženiti sina ili udati kćer, proslaviti dječji rođendan ili jednostavno organizirati opširniju fešticu u vlastitom aranžmanu, a istovremeno niste voljni brojne goste uvoditi preko kućnog praga, odlično rješenje pronaći ćete kod dvojice pakračkih momaka koji su pokrenuli biznis s iznajmljivanjem dvorišnih šatora.
Matija Brinjak i Marko Martinelli uočili su na vlastitom primjeru nedostatak boravišnog prostora u takvim, većinom svečanim prilikama, pa u lipnju 2017. godine pokrenuli posao…
„Približavali su se moji svatovi“, priča Matija „ i gdje god sam tražio ili pitao za najam dvorišnih šatora za prijem gostiju, svi su nudili desetodnevni paket koji obuhvaća i momačku večer i svatove te za to tražili oko 2000 kuna. To mi je bilo preskupo pa smo Marko i ja došli na ideju da kupimo šator stavimo na oglasnik i pokušamo ga iznajmljivati do svatova. Koštao je 4000 kuna, a ispostavilo se da se do svatova, kroz dvadesetak najmova, već isplatio“.


Površna matematika bila im je dovoljan signal da potreba za ovakvom vrstom usluge na našem i okolnim područjima svakako postoji te što treba dalje činiti. Ubrzo nakon toga su uzeli još dva šatora koji su od tada gotovo svaki vikend na terenu.
U ponudi imaju tri šatora (8x4, 10x5 i 16x4 m), a s cijenom su itekako konkurentni. Ono po čemu se razlikuju od većine koja putem oglasnika nudi sličnu uslugu je jednodnevni angažman šatora koji će vas koštati 250, 350 ili 450 kuna, ovisno o veličini šatora. Drže, ipak, da je svima najisplativiji trodnevni najam kojim ćete pokriti cijeli vikend, a uz koji ide značajan popust. „Uz šatore imamo i kompletnu pripadajuću opremu, a to su stolovi, klupe, barski stolovi. Po potrebi imamo i led rasvjetu koju ne naplaćujemo posebno i ulazi u dogovorenu cijenu“, priča Marko i kaže da opremu dovoze besplatno na lice mjesta ako se radi o području 15 kilometara oko Pakraca, dok se onim udaljenijima zaračunava 1,5 kuna po kilometru u jednom smjeru. Osim Pakraca i Lipika, njihove usluge tražene su na području Kutine, Gradiške, Daruvara, Virovitice, a najdalje su šatore „dobacili“ do Terezinog Polja za što su za četverodnevni najam uzeli 1200 kuna. Uračunate li duplu vožnju do odredišta… „Slabo smo taj put tržili“, slažu se…


O poslu govore posve otvoreno, uredno su registrirani, državi svoje daju pa se ne ustručavaju potpune transparentnosti. Reklamiraju se uglavnom putem Facebook stranice, no priznaju da je najbolja reklama usmena preporuka. U prilog im idu doista povoljne cijene… Sjetite se, prepričavaju, samo dječjih rođendana u kućnom aranžmanu pa ako su djeca življa i razigranija, zbrojena materijalna šteta po završetku istog nerijetko zna biti jednaka visini jednodnevnog najma dvorišnog šatora. Kaparu također ne uzimaju, ljudima pristupaju pošteno što očekuju i zauzvrat i do danas se nisu razočarali.
Uz redovan posao koji rade, Matiji i Marku ovo je dodatan posao za što uglavnom troše popodnevne i večernje sate. Najviše posla je pred vikend i tijekom njega kad se šatori postavljaju odnosno uklanjaju, a za podići jednog potrebno im je oko 45 minuta uigranog rada. Osim toga, kad se šatori pokupe, valja ih dovesti u red i prvobitno stanje pa je pranje, čišćenje i održavanje predviđeno za dan poslije. „Šator po preuzimanju uvijek moramo rastvoriti, pregledati, a ako je bio u kišnim i blatnim uvjetima i kompletno oprati i posušiti.“
Jedan u nabavi košta 4500, onaj najveći i 6000 kuna, a danas u svojoj ponudi imaju opreme u vrijednosti 25000 kuna. Od većih oštećenja štite se ugovorom sklopljenim prilikom isporuke kojim su jasno precizirane obveze unajmljivača.
Koliko su traženi i kolika potreba za ovom uslugom postoji reći će i podatak da su rasprodani mjesecima unaprijed. Zatreba li vam jedan ovakav šator u dvorištu potrebno se najaviti i do dva mjeseca unaprijed, tvrde i dodaju kako u svom kalendaru već imaju zaokružene i rezervirane visoke datume u narednoj 2019. godini.