Čestitke organizatorima i cijeloj organizacijskoj ekipi na uspješno organiziranom sajmu, kao i Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika na 200. rođendanu bili se najčešća tema prisutna kod svih govornika na svečanosti otvaranja 10. Sajma Slavonski banovac što je s početkom u 13 sati održan ispod središnjeg sajamskog šatora.

Brojne domaće goste te iz Općine Dobretići (BiH) prigodnim je govorom dobrodošlice pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević izrazivši pri tom zadovoljstvo zavidnom posjetom koja je ovogodišnji sajam učinila i najuspješnijim do sad. Kako je istaknula, u njega je ugrađeno desetogodišnje iskustvo sajma i četverogodišnje iskustvo Grahfesta te je zahvalila suorganizatoru Udruženju obrtnika koji je inicirao pokretanje ove podmanifestacije. U tome su pokušali unijeti sve što je bilo dobro unazad proteklih devet godina i dodatno ga, kao i svake godine, oplemeniti, a da su uspjeli dokaz su rekordni broj od 128 izlagača i 80 natjecatelja na Grahfestu, poželjevši da se vidimo i dogodine.

Upravo predsjednik Udruženja obrtnika Davor Lepka je bio sljedeći govornik koji je veći dio svog obraćanja posvetio današnjoj proslavi 200. godišnjice Udruženja, ali i njegovom sadašnjem radu kada okuplja oko 160 obrta i taj broj raste pa se nameće potreba dovršetka obrtničkog doma koji je najavio za 2020. godinu. Govoreći o sajmu istaknuo je da je na njega došlo 16 obrtničkih udruženja iz cijele Hrvatske te se založio da on preraste u višednevnu manifestaciju jer bi time dodatno doprinio razvoju lokalnih obrta.

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, osim uobičajenih čestitki izrazio je zadovoljstvo što ovdje u Pakracu vidi odličnu suradnju Udruženja i lokalne uprave.

Župan Aloz Tomašević ocijenio je sajam predivnom i sve većom manifestacijom koja doprinosi našim težnjama da se djeca školuju za obrtnička zanimanja i da se kontinentalna Hrvatska uvrsti na turističku kartu svijeta. Također ovakve manifestacije vraćaju inat i ponos Slavonaca s kojim nastavljaju izgrađivati našu prelijepu domovinu, rekao je Tomašević.

Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja, danas i u funkciji izaslanika predsjednika Vlade, osim što je čestitao cijeloj organizacijskoj ekipi, između ostalog i na ustrajnosti, najavio je da će dogodine sajam morati biti organiziran na nekom drugom pakračkom prostoru jer će se na trgu odvijati radovi vrjedniji od miliju eura kojima će trg postati prelijepa šetnica kakvu Pakrac zaslužuje.

Sajam je otvorio lipički gradonačelnik Vinko Kasana, danas u funkciji izaslanika predsjednika Sabora, podsjetivši da se u Pakracu oduvijek dolazilo sajmovati i trgovati pa ne čudi da je iz te potrebe upravo u Pakracu kovao novac Slavonski banovac po kojem sajam i nosi ime. Osvrćući se na obrtnički jubilej istaknuo je da obrtništvo to koje oduvijek pokreće, daje snagu i vjeru u budućnost.

U kulturno-umjetnički dijelu programa nastupili su izvođenjem himne Natea Perinović, Tamburaški sastav OGŠ Pakrac te plesne i pjevne skupine dječjeg vrtića i osnovne škole, kao i KUD Seljačka sloga iz Prekopakre.

VIDI FOTOGALERIJU