U skloništu za životinje na Bučju u vlasništvu Veterinarske stanice Pakrac trenutno udomljavanje čeka 28 pasa, a dvoje koji su stigli nekidan još je u desetodnevnoj karanteni. Pasa bi bilo znatno više da udruga za zaštitu životinja iz njemačkog grada Fellkinder in Not 23. studenog nije odvezla njih 25 na udomljavanje u Njemačku, rekao je Tihomir Čop, voditelj Skloništa. Ovo je, nakon jednogodišnje stanke, prvi put da je ova udruga, višegodišnji partner Skloništa odvezla veći broj ovih životinja što je ranijih godina bila dvomjesečna praksa.

Kako ističe Čop, slučajevi udomljavanja u Hrvatskoj, a naročito u Pakracu iz ovog skloništa su vrlo rijetki i da nema odlazaka u Njemačku kapacitet skloništa, koji nakon dogradnje vrijedne 400.000 kuna iz proljeća 2017. godine može primiti 64 psa, bio bi vrlo brzo popunjen.  To bi stvaralo poprilične probleme za zbrinjavanje pasa lutalica u svim jedinicama lokalne samouprave naše županije, osim Kutjeva, te jedinicama lokalne samouprave Daruvara, Đulovca, Cernika, Stare i Nove Gradiške, Jasenovca i  Novske gdje Veterinarska stanica Pakrac  prema ugovoru obavlja ove  poslove, a koje ujedno i sudjeluju u financiranju rada skloništa jer udomljeni psi dolaze s njihovog područja.

Psi nakon dolaska u sklonište obvezno se veterinarski pregledaju, kupaju i desetak dana borave u karanteni kako bi se stručno osoblje uvjerilo da je pas zdrav prije nego što ga puste među druge. Na taj način mogu potencijalnim udomiteljima jamčiti njegovu zdravstvenu ispravnost.

Potencijalni udomitelji pasa plaćaju njihovo čipiranje kao i cijepljenje što košta 200 kuna.

Jedan od pasa koji se sada nalazi u skloništu je tamo već godinu dana, a ostali su stigli nakon srpnja. Stari su između pola i tri godine i veličine od šest do 30 kilograma.  Izgled i najosnovniji podaci o psima mogu se vidjeti na mrežnim stranicama skloništa  http://skloniste-pakrac.com/. Potencijalni udomitelji pasa na Bučju mogu doći upoznati svakog radnog dana od 11 do 15 sati i subotom od 7 do 9, ali je radi mogućeg odlaska zaposlenika na teren poželjno da se najave na mobitel 099 44 11 019.

Psima u skloništu ne prijeti eutanaziranje jer je od lani na snazi zakon kojim je to zabranjeno što je i bio razloga smanjenog interesa udruge iz Njemačke za udomljavanje pasa iz Hrvatske. No, ističu u Veterinarskoj stanici Pakrac na Bučju je oduvijek primjenjivana  prakse „no kill“, bez prava na eutanaziju.