Na Dječjem vrtiću „Maslačak“ prije godinu i pol završen je veliki građevinski zahvat energetske obnove, a nedavno su dobili i znatna sredstva za produljenje rada vrtića, kao i za novo zapošljavanje stručnih suradnika čime će pakrački dječji vrtić po prvi puta dobiti pedagoga i logopeda. Istovremeno, započet će obnova i područnog vrtića u Prekopakri. Koji su to sve sadržaji i novosti u radu s djecom, kao i budući planovi s područnim vrtićima,  razgovarali smo s Višnjom Klobučar, ravnateljicom Dječjeg vrtića „Maslačak“.

U pakrački dječji vrtić zadnjih godinu i pol ulažu se razna sredstva za poboljšanje uvjeta rada ove odgojno obrazovne ustanove. Zadnja „svježa“ informacija je pozitivno ocijenjen projekt od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojim će biti omogućen, između ostalog, i popodnevni i rad vrtića, ali i zapošljavanje stručnih suradnika. Ugovor je potpisan 19. studenog upravo u Pakracu gdje je bila nazočna i pomoćnica ministrice. O čemu je točno riječ?

Grad Pakrac je u suradnji s vrtićem i Poduzetničkim centrom Pakrac aplicirao na Ministarstvo projekt „Maslačak ispunjava želje“ kojim je odobreno 2,68 milijuna kuna. Time je otvorena mogućnost onim roditeljima koji rade u smjenama boravak djece u vrtiću do 21 sat, odnosno omogućen je organizirani smještaj djece uz pratnju stručnih osoba. Još prošle godine proveli smo anketu među roditeljima koji su iskazali pozitivnu reakciju za takvom vrstom usluge i pokazao se interes za jednu odgojnu skupinu koja bi bila smještena u matičnom vrtiću. Tako da će početkom prosinca biti otvoren natječaj za dvije odgajateljice na puno radno vrijeme, te spremačice i kuharice na pola radnog vremena. Uz to, dobivena sredstva Ministarstva omogućit će nam i zapošljavanje dva stručna suradnika, pedagoga i logopeda. Projekt će trajati 29 mjeseci i ovih novih pet radnih mjesta je više nego pozitivna činjenica, ne samo za naš vrtić, nego i za roditelje i djecu.

U sklopu projekta planiraju se uvesti i novi programi i sadržaji u rad s vrtićkom djecom. Koje bi istaknuli kao najvažnije?

Vrlo je važno postojeći rad nadopunjavati novim sadržajima. Naš vrtić je već u postojećem programu predškole koja je zakonom obvezna imao kraći program engleskog i talijanskog jezika, a ovim projektom on će biti dodatno nadograđivan. Isto tako, projekt će omogućiti dodatne dramske i sportske igraonice, a bit će organizirana i igraonica za djecu koja nisu polaznici vrtića. Ovim sadržajima obuhvatili bismo apsolutno sve kategorije djece, čak i one koja ne idu u vrtić. Navedene programe započeli bismo s 1. siječnjem.

Zapošljavanje logopeda i pedagoga u vrtiću godinama ste isticali kao važan čimbenik u predškolskom odgoju i procesu učenja djece. Sada kada će se omogućiti dodatno zapošljavanje stručnih suradnika, što će to značiti roditeljima, odgajateljima, ali i samoj djeci?

Zapošljavanje stručnih suradnika veliki iskorak

Naš vrtić dobit će stručne suradnike po prvi puta otkako postoji sama ustanova što smatram velikim iskorakom unaprijed u kvaliteti usluga općenito. Ono što je zapravo zakonom propisano jest da je zapošljavanje stručnih suradnika vezano za sveukupan broj djece u vrtićima, stoga se o tome može razmišljati tek kad se dostigne određena brojka. Zakon omogućuje zapošljavanje pedagoga, logopeda i psihologa, ali najčešća preporuka struke je ipak pedagog jer je to osoba koja radi i na području pedagogije, psihologije i logopedije. Međutim, u naš projekt smo uključili i zapošljavanje logopeda jer su općenito izražene sve veće poteškoće u govoru djece pa su i sve veće potrebe za takvim kadrom. Svaki stručni suradnik prati rad odgajatelja u smislu savjetovanja i podrške, a da ne govorimo o benefitima koje će dobiti roditelji, ali ipak najviše djeca, jer će na početku svog odgojno-obrazovnog procesa imati iste prilike i mogućnosti kao što imaju i djeca u velikim gradovima. Odgajatelji u svojem obrazovanju bespredmetno dobiju znanja, ali stručni suradnici su ipak specijalizirani u određenom području. Koliko je meni poznato, u našoj županiji ima 11 vrtića i samo jedan stručni tim.

Uvođenjem i ekipiranjem stručnjaka u našem vrtiću dobili bismo fantastično zaokruženu cjelinu jer istodobno vrlo rano možemo djelovati kod djece kojima je dodatna pomoć potrebna, a time pomažemo i roditeljima.

Ima li na pakračkom Zavodu za zapošljavanje raspoloživog kadra kakav vama treba ili kakav će vam trebati uskoro?

Nažalost, mislim da će biti poteškoća u zapošljavanju logopeda jer, kako sam već rekla, potreba za tim kadrom u Hrvatskoj je velika, a njih je malo s obzirom da postoji Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet samo u Zagrebu koji obrazuje logopede i upisne kvote su male. Za sada, prema mojim saznanjima, nema logopeda na Zavodu za zapošljavanje s našeg područja, ali svesrdno se nadamo da će se ipak netko javiti na natječaj. No, treba ipak naglasiti da postoji logoped u pakračkoj osnovnoj školi, kao što su zaposlene logopedinje i u lipičkoj bolnici, pa opet ne možemo reći da su naša djeca kompletno zakinuta u tom području, ali svakako priželjkujemo logopeda i u našoj ustanovi. Što se tiče zapošljavanja ostalog kadra, nešto ih ima na Zavodu, ali s kojim kadrom raspolažemo vidjet ćemo tek kad se raspišu natječaji.

Na proljeće obnova vrtića u Prekopakri

Idućeg proljeća kreće obnova područnog vrtića u Prekopakri. Što podrazumijevaju radovi i hoće li oni poremetiti rad vrtića?

Na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku usmjerenog na poboljšanje materijalnih uvjeta rada u predškolskim ustanovama Grad Pakrac je za modernizaciju svog vrtića dobio 749.520 kuna, od toga dio će se utrošiti na energetsku obnovu područnog vrtića u Prekopakri. Radovi će najvjerojatnije krenuti na proljeće i podrazumijevaju ugradnju novog bojlera za centralno grijanje, izmjenu stolarije i ugradnju izolacije na tavanskim i podrumskim prostorijama. Radovi zasigurno neće ometati rad vrtića jer ćemo se s izvođačem radova dogovoriti da se najveći dio građevinskih radova odvija kada djeca ne borave u objektu.

Prije nekih godinu i pol završena je energetska obnova matičnog vrtića. Osjetite li financijsko rasterećenje u  troškovima?

Apsolutno. Troškovi rada matičnog vrtića doslovno su se prepolovili.

Je li bilo još kakvih ulaganja u objekt matičnog vrtića nakon energetske obnove?

Od spomenutih 750.000 kuna, dio sredstava bit će uloženo u kompletnu sanaciju sanitarnog čvora matičnog vrtića. Između ostaloga, sredstvima je predviđeno uređenje i vanjskog prostora, točnije uređenje dječjih igrališta nadopunom certificiranih sprava i sanacija ograda oko matičnog i područnog vrtića u Prekopakri, a postavit će se i nadstrešnice. U međuvremenu smo postavili video nadzor na zgradi matičnog i područnog vrtića u Prekopakri.

Kakvo je stanje u objektima drugih područnih vrtića, na Kalvariji, u Badljevini i Donjoj Obriježi? Je li se i tamo ulagalo i ima li potrebe?

Konstantno se ulaže po potrebi i prati se situacija u svim vrtićima. Područni vrtić na Kalvariji je i najnoviji sagrađen objekt, izgrađen 2010. godine, ali naravno da brinemo da se postojeće stanje održava. U Donjoj Obriježi, kao i u Badljevini, vrtićka djeca borave u istoj zgradi kao i školska djeca i ulažemo u poboljšanje prostora kad god situacije zahtijevaju i kad god se ukaže prilika. Ipak, najteže stanje je u područnom vrtiću u Badljevini s obzirom da se radi o starom objektu. Jedno od rješenja je energetska obnova zgrade u koju su smješteni i školarci, ali razmišljamo i o mogućnostima područnom vrtiću u Badljevini osigurati poseban prostor. No, takvi razgovori tek slijede i vjerujem da će se naći nekakvo rješenje budući da je taj vrtić iz poludnevnog prerastao u cjelodnevni, stoga potreba ima.

U konačnosti, cilj je osnivača, kao i mene, osigurati djeci primjeren prostor.

Koliko je ove godine upisano djece i jesu li i ove godine sva prijavljena djeca primljena u neka od vrtićkih programa?

Nema neupisane djece

Ove godine upisano je 174 djece, sva prijavljena djeca su primljena, no upisi su otvoreni i dalje. I ove godine očekujemo oko 25 do 30 djece u maloj školi koja počinje u veljači. Tako da je i ove godine oko dvjestotinjak djece u našim vrtićima što je nekakva brojka koja je konstantna već godinama. Često se dogode nepredviđene situacije i stoga roditeljima uvijek izlazimo u susret i djecu naknadno upišemo bez problema. Pratimo situaciju roditelja i tu nikad nije bilo problema, niti se dogodilo da je neko dijete ostalo bez svog mjesta u vrtiću.

Je li netko u prošloj vrtićkoj godini ispisao dijete iz vrtića radi odlaska cijele obitelji iz Pakraca?

Zasad nismo imali niti jedan takav slučaj. Primjerice, imali smo slučaj da je otišla jedna naša kolegica prije par godina. Obično čujemo da je na rad u inozemstvo otišao jedan od roditelja, najčešće otac. No, do sad nismo imali niti jedno ispisivanje djeteta iz vrtića zbog odlaska cijele obitelji u inozemstvo ili neki drugi grad.

Je li se mijenjao broj zaposlenih u Vašoj ustanovi?

Moram reći da se konstantno mijenja jer se i naša ustanova mijenja po pitanju programa i usluga. Trenutno stanje zaposlenih moram ocijeniti odličnim. U pet objekata imamo zaposlena 39 djelatnika. Ono što je odlična činjenica jest da imamo 22 odgojiteljice koje rade u 11 odgojnih skupina što je i zakonski najbolje rješenje, a da ne govorimo da ta brojka omogućuje kvalitetno obavljanje posla i predstavlja idealne uvjete za rad. Upravo zbog toga što je naš kadar relativno mlad neće biti tako skorog prirodnog odljeva radne snage. Kroz spomenuti projekt otvaraju se nova radna mjesta tako da se broj zaposlenih mijenja, dakako u pozitivnom smislu.

Prema Vašim saznanjima koliki se postotak ili broj djece na našem području pojavljuje tek u obveznoj maloj školi?

Najčešće to bude od 20 do 25 djece koja žive na rubnim područjima grada Pakraca i njima je, odnosno roditeljima, komplicirano doći do vrtića. Tako da kada organiziramo malu školu, organiziramo je „u jednom mahu“ odnosno kada prođe zima i kada je vrijeme povoljnije za dolazak u vrtić. Često je za problem dovoza djece kriv socijalni status roditelja, no i tu pokušavamo izaći u susret i već na prvom roditeljskom sastanku organiziramo rad male škole na način da olakšamo roditeljima i tu obvezu.

Imate li u Vašem vrtiću polaznika djece s teškoćama u razvoju?

Ove godine nemamo niti jedan slučaj, ali u prošlim godinama smo imali. U takvim slučajevima zakonom je predviđeno, sukladno kategorizaciji teškoća i dijagnoze, smanjenje broja djece u odgojnoj skupini. Isto tako, imamo odličnu suradnju s Gradom Pakracom, pa smo u tim situacijama kada je bila potreba imali dodatno zaposlenog trećeg odgajatelja. Osim toga, u suradnji s Gradom, imamo osiguran svakodnevni prijevoz u Daruvar u Centar Rudolf Steiner gdje djeca s posebnim potrebama dobiju uslugu kakvu njihovo stanje zahtijeva.

Imaju li roditelji prigovora na rad odgajateljica ili usluga koje kao ustanova nudite? Kakva je komunikacija odgajatelja s roditeljima? Tuže li se možda i odgajatelji na roditelje?

Vrtić nije čuvalište

Komunikacija je uvijek višesmjerna i zato kad se pojave bilo kakvi prigovori ili problemi, rješavaju se odmah. Zabilježenih pritužbi u ovoj pedagoškoj godini nismo imali. Bilo je slučajeva kada su se roditelji znali očitovati ili ravnatelju ili upravnom vijeću za što postoje propisi i pravila po kojima se postupa. Tada se sudionici pozovu i na licu mjesta se raspravlja o problemima i rješenjima, a sve za dobrobit djece. Roditeljski sastanci održavaju se redovito, i ono što potičem, jest da roditelji otvoreno pitaju što ih zanima, i istovremeno da odgajateljice pitaju roditelje jesu li zadovoljni sa suradnjom. Za svaku situaciju postoje pravilnici i protokoli po kojima postupamo zbog interesa djeteta, kako ono ne bi imalo neugoda zbog eventualnih problema.

Svaki obrazovno-odgojni rad s djecom, osim što je zahtjevan,  doživljava promjene i modernizaciju u pristupu, načinu podučavanja ili uvođenja nekih novih oblika kreativnog rada i slično. Postoje li dodatna usavršavanja za odgajatelje i koliko su ona zastupljena i česta kod naših teta u pakračkom vrtiću?

Svakako da postoje dodatna usavršavanja i ima ih jako puno. Moram istaknuti da naše odgajateljice redovito sudjeluju u raznim usavršavanjima kroz odgajateljska vijeća, stručne aktivnosti, seminare, radionice, predavanja i savjetovanja. Često smo sami znali priređivati radionice za roditelje, osim što su uključene naše odgajateljice, sudjelovali su i stručni djelatnici ovisno o području čiji su interes iskazali roditelji ili same odgajateljice koje su kroz rad s djecom uvidjele potrebu za dodatnom obradom određene teme. Ono što i je naš cilj, a to je da otvaramo razne teme i prvenstveno tražimo stručnjake na našem području, od pedijatara, psihologa, profesora i sličnih kadrova.

Primjerice, baš nedavno su kolegice odgajateljice sudjelovale na radionici izrade lutaka za animaciju djece gdje su nam gostovali djelatnici jednog kazališta, a vezana je i za budući program dramske igraonice koju ćemo pokrenuti.

Vrtić nije čuvalište nego odgojno-obrazovna ustanova gdje moje kolegice vrijedno rade, skrbe i brinu da djeca budu sigurna i da usvoje različita znanja, vještine i kompetencije.