"S davanjem krvi započeo sam davne 1977. godine u tadašnjoj JNA. Tada je to značilo nekoliko slobodnih dana i to se nije propuštalo. Kasnije sam u svemu prepoznao i onu humanu notu i nastavio sam, doduše ne sasvim redovito, biti dobrovoljni darivatelj. Do danas sam sakupio 106 davanja, a krv ću davati dokle god me zdravlje bude služilo, rekao nam je Željko Varat koji je danas u prostorijama GD HCK Pakrac na prigodnoj svečanosti dobio zahvalnicu za više od 100 donacija. Osim njega respektabilnim brojkama na ovom polju mogu se pohvaliti Đordano Demicheli, Antun Šnajder i Marijan Gurdon koji su sakupili po 75 davanja za što su večeras također primili zahvalnice iz ruku ravnateljice pakračkog Gradskog društva Danijele Kiš. Pohvaljeni su Marina Laučan, Ivan Borić, Ivica Spolador, Ratko Mijić i Andrija Heron za 50 darivanja te preostali 51 davatelj koji iza sebe imaju manje ovakvih dobrovoljnih akcija.

Naglašavajući visok stupanj humanosti prisutne je na svečanosti pozdravila Svjetlana Mišor Čulina, predsjednica Odbora GD HCK Pakrac, dok je ravnateljica Kiš prilikom obraćanja darivatelje obavijestila da su u dogovoru s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu utvrđeni novi termini akcija DDK koji će u 2019. godini biti sljedeći: 25. veljače, 27. svibnja, 26. kolovoza i 25. studenog. Marijan Širac, dogradonačelnik Pakraca, čestitao je nagrađenima te apelirao da se u što skorije vrijeme proširi popis dobrovoljnih darivatelja kako bi sutra bilo dovoljno krvi na raspolaganju potrebitima.

Na pakračko lipičkom području danas ima između 240 i 260 aktivnih davatelja, a aktivnost se podrazumijeva barem jednim darivanjem krvi u posljednje dvije godine. U suprotnom, darivatelj prelazi u pasivno stanje, a takvih je na našem području blizu 500. Ista stvar je s članstvom pa iz GD HCK Pakrac poručuju da provjerite datume i da svoje participiranje u Društvu kroz plaćanje članarine ažurirate na vrijeme.