Nakon pola godine od raspisivanja natječaja za sredstva iz Programa ruralnog razvoja „Ulaganje u rast i diverzifikaciju malih poljoprivrednih gospodarstava" Upravni odbor LAG-a "Zeleni trokut" je donio končanu odluku o rezultatima. Prema njoj na natječaj se javilo šest kandidata od kojih je jedan odustao, a jedan je odbijen radi nedovoljnog broja bodova dok su prihvaćeni projekti nositelja OPG-ova Josipa Delorencija iz Ploština, Mije Gašparovića iz Novske, Darija Almašia iz Pakraca i Julijana Ecka iz Prekopakre. Svi oni će dobiti nepovratno 111.648 kuna za razvoj svojih OPG-ova što podrazumijeva  gotovo neograničena ulaganja (ali prema programu kandidiranog projekta) u modernizaciju i povećanje proizvodnih mogućnosti. Kako  je rekao Igor Matek, upravitelj LAG-a, projektima najavljene investicije će se najviše odnositi na  ulaganja u mehanizaciju, višegodišnje nasade i opremu. Rok za iskorištenja sredstava je tri godine,  a isplata će se odvijati na način da korisnici polovinu novaca mogu dobiti kao avansna sredstva, a ostatak po obavljenim ulaganjima iz projekta pri čemu dinamika povlačenje sredstava najviše ovisi o nositelju projekta.

Natječaj je bio u ožujku raspisan za šest projekata, koliko je iz europskih fondova LAG-u odobreno ukupno sredstava, i upravitelj Matek je očekivao veliku navalu pa je s ovim rezultatom razočaran.
Kako su ostala neiskorištena sredstva za dva projekta u iznosu od 15.000 eura, natječaj će biti ponovljen za ta dva mjesta, a natjecati se mogu sva zainteresirana poljoprivredna gospodarstva, osim ovih koje su sredstva dobili,  sa sjedištem na područja LAG-a “Zeleni trokut”, dakle područje gradova Lipika, Novske, Pakraca, Općine Jasenovac i naselja Janja Lipa. Zainteresirani prijavu projekata trebaju podnijeti između 4. prosinca ove godine i 4. siječnja iduće godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava je  222.945 kuna, a visina potpore po nositelju projekta iznosi 111.472,50 kuna. Sve neophodne informacije oko uvjeta zainteresirani mogu vidjeti na Internet stranicama LAG-a.

Naslovna fotografija: http://www.svetijurajnabregu.hr