Sve buduće rodilje koje još nisu odlučile gdje će roditi, a odlične kritike i višegodišnje zadovoljavanje visokih kriterija pakračkog rodilišta nisu im bili dovoljni da odaberu upravo našu zdravstvenu ustanovu, obradovat će i zanimati informacija da je u Pakracu već tri tjedna rodiljama na usluzi poseban aparat koji im znatno olakšava porod.


„Tako je, sam čin poroda osjetno je olakšan zahvaljujući aparatu koji smo nedavno kupili, a koji funkcionira tako da rodilja pomoću maske za udisanje sama unosi željenu količinu posebnog plina koji znatno ublažava prisutne boli, smanjuje grčeve te ubrzava sam porod“ objasnio je Igor Šket, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije, voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo u pakračkoj bolnici.
Govoreći o samom aparatu, dr. Šket je naglasio da je nabavljen vlastitim bolničkim sredstvima putem posebnog najma (sličnom leasingu) što je uobičajena praksa i ostalih bolnica kod nabavke ovakve opreme.

Pandan epiduralnoj anesteziji

Ono što je važnije i što će buduće rodilje više zanimati je podatak da tijekom poroda udisanje navedenog plina u velikoj mjeri (ne potpuno!) zamjenjuje epiduralnu anesteziju, prilično popularnu među trudnicama. „Manja rodilišta među koje pripada i naše, ne koriste epiduralnu anesteziju jer traži 24 satnu prisutnost anesteziologa, što mi nemamo. Stoga smo mi na ovaj način odlučili ući u borbu za svaku rodilju, zadržati bivše pacijentice, ali i privući nove te poboljšati i onako visok nivo usluge koje nudi naše rodilište“ rekao je na kraju dr. Igor Šket.