Početak je prosinca.  No, unatoč tome građevinska sezona u ovoj godini u Pakracu nikada nije bila aktivnija. Posljedica je to više čimbenika: s jedne strane izvođači energetske obnova stambenih zgrada, ali i osnovne škole i učeničkog doma kasne. S druge neka su gradilišta  otvorena unazad dva ili tri tjedna, kao što je izgradnja i modernizacija pješačko-biciklističke staze u Aleji kestenova ili konačno rješavanje pročelja na zgradi „socijalnog“ koje će omogućiti da se nakon 14 godina iz centra grada ukloni ružna skela.

Niz malih gradilišta

To su  trenutno najveća gradilišta, svima lako uočljiva. No unazad  dva mjesec odrađena su ili su u tijeku mnogobrojna mala i teško uočljiva. Tako je pred završetkom ovogodišnji ciklus radova na fasadi na Spahijskom podrumu, a ulica na Gavrinici, napokon je dobila asfalt, na Omanovcu  je završena sjenica nazvana Petrakov kutak, pakračka tvrtka „Arhiz“ nastavila je krajem listopada radove na izgradnji spomen obilježja pakračkim hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića. Na površini pakračke sportske zone, u samo nekoliko dana izgrađena je betonska polukružna konstrukcija veličine oko 45 četvornih metara što bi trebao biti prvi  od elemenata budućeg skate  parka. U Kraguju i Omanovcu postavljena je na grobljima nadstrešnica koja će zamijeniti mrtvačnice.

Na filter stanici sadašnjeg javnog vodovodnog sustava u Šumetlici u tijeku je velik preuređenje i modernizacija postrojenja i prema riječima Marijana Pierobona, direktora Voda Lipik, radovi se odvijaju u planiranom ritmu i obimu. Ono što je svima najvažnije, kritični trenutci zamjene postojećeg cjevovoda odrađeni su na način da stanovništvo nije ni u jednom trenutku ostalo  bez vode i očekuje da će sve biti završeno u okvirima predviđenih rokova, dakle krajem studenog. Radove vrijedne oko dva milijuna kuna koje u 80-postotnom iznosu financiraju Hrvatske vode, a po 10 posto gradovi Pakrac i Lipik izvodi zagrebačka tvrtka PTMG.

Osvrnemo li se na unazad građevinsku 2018. godinu obilježit će tri karakteristike: izvođači su poskupjeli, država izuzetno sporo rješava papire i građevinarima nedostaje radne snage.

Izvođači su poskupjeli

Investitori, projektanti i mnogi drugi koji se graditeljstvom bave kao strukom tvrde da su uslijed naglog investicijskog vala, najvećim dijelom potaknutim europskim novcem, izvođači znatno poskupjeli. To dokazuju činjenicom da u vrijeme ekonomske krize prije nekoliko godina, kada su investicije  u graditeljstvu bile rijetke, izvođači koji su se javljali na javne natječaje za izvođenje radova su svojim ponudama u pravilu bili znatno jeftiniji od cijene koje su kao polazni troškovnik izračunali projektanti, ponekad i po 30 %. Unazad dvije godine izvođačke i projektantske cijene bile su poprilično slične. No ove godine, kažu investitori, izvođačke cijene na natječajima su u pravilu veće od projektantskih, nerijetko i po deset posto. Potvrda toga stigla je na natječaju za izbor izvođača na projektu modernizacije našeg glavnog gradskog trga. U skladu s predviđenim projektantskim cijenama ugovorom s financijerima kroz projekt EU „Ruralni razvoj“ je predviđena vrijednost ove faze projekta na 8,7 milijuna kuna. Međutim na ove jeseni objavljeni natječaj izvođači su se javili s većim cijenama, što je za pravila financiranja iz Europske unije neprihvatljivo te je natječaj poništen, a u tijeku je novi gdje se uz određene korekcije očekuje da se pojavi izvođač koji će stati u taj iznos.

Porast cijena ne kriju niti izvođači, a opravdavaju ga porastom ulaznih troškova, bez obzira radi li se o materijalu ili cijeni živog rada koji je narastao i zbog nedostatka radne snage.

Država sporo rješava papire

Kako smo već napisali, većina investicija, posebice veće, novac vuku iz fondova Europske unije. Kako su njihovi kriteriji za nas još uvijek komplicirani, tako se i papiri rješavaju izuzetno sporo, posebice oni vezani uz financijsko praćenje projekta koji se rješavaju u raznim državnim tijelima. U natječajima i odlukama o financiranju „važe“ se svaki zarez što proceduru čini sporom.  Zbog toga u Pakracu u dosadašnjem dijelu godine nisu započeti radovi na najmanje tri velika i dugo godina najavljivana gradilišta.

Prvo se odnosi na takozvani projekt aglomeracije, vrijedan bez PDV-a 90-ak milijuna kuna kojim smo na području Pakraca i Lipika trebali zanoviti i dograditi  vodoopskrbni i kanalizacijski sustav. Građevinska dokumentacija, uključujući i građevinsku dozvolu dovršena je još lani, ugovori koji osiguravaju novac s Ministarstvom zaštite okoliša su potpisani, dio natječaja (četiri) je objavljen. No dio (dva) još čekaju odobrenje Hrvatskih voda koje su nadležne za provedbu projekta i njihova provjera traje već mjesecima.

Drugo je takvo gradilište već spomenuta obnova glavnog gradskog trga. I tu je po pitanju građevinske dokumentacije sve riješeno još ranijih godina, kao i pitanje financiranja kroz program „Ruralni razvoj“ o čemu je ugovor potpisan u svibnju. Nakon toga čekalo se mjesecima  na odobrenje teksta natječaja pri čemu je izgubljeno dragocjeno vrijeme koje su građevinari iskoristili za podizanje cijena svojih usluga tako da njihova ponuda više nije „stala“ u projektantski izračun.

Treće gradilište koja čeka sličnu  takvu odluku je izgradnja nove prometnice paralelne sa sjevernim dijelom Aleje kestena. Ugovor je potpisan u veljači pa se čekalo na odobrenja natječaja. I izvođač je izabran u rujnu, ali do početka radova čekala se Odluka o financiranju koju su tjednima pisali u nadležnoj agenciji koja je napokon stigla sredinom studenog pa će radovi s obzirom na nailazeće zimske uvjete i prirodu posla (zemljani radovi) najvjerojatnije početi na proljeće.

U dio te administrativno-proceduralne zavrzlame može se ubrojiti i najdugovječnije pakračko neotvoreno radilište u Šumetlici, na brani naše buduće akumulacije. Glavni izvođač u zajednici ponuditelja „Viadukt“ je  nekoliko tjedna nakon formalnog uvođenja u posao otišao u stečaj, pa u likvidaciju, ali preostala tri ponuđača iz zajednice su „živi“ i kako kažu spremni da nastave posao za koji su pobijedili na nekoliko puta raspisivanom javnom natječaju, ali im treba glavni izvođač sa stručnim referencama koje je imao Viadukt. Tako je nastala pravna zavrzlama kako riješiti pitanje glavnog izvođača, a sačuvati pravo preostale trojice. Informaciju o tome koliko je blizu i kakvo će biti rješenje ove pravne zavrzlame nemamo.

Na samoj akumulaciji  u rujnu započeti su radovi na krčenje šume i šipražja nakon nekoliko dana rada i djelomično strojno očišćene površine obustavljeni su i sada tamo već tjednima ponovo nema strojeva ni ljudi pa je iluzorno s obzirom na dugogodišnju  dužinu trajanja ovog projekta govoriti o vrijednosti, rokovima pa čak i izvođačima.

Ostaje nada da će tijekom zime državna administracija riješiti administrativne nedostatke kako bi na proljeće radovi mogli započeti.  To je bitno i izvođačima i građanima jer je najvećim dijelom riječ o zemljanim radovima u kojima su vremenske prilike jako bitne pri čemu je u dvije investicije riječ o prometnicama u  središtu grada bez kojeg u Pakracu nema života.

Građevinarima nedostaje radne snage

Nedostatak radne snage, posebice kvalificirane treća je karakteristika ove građevinske sezone. Čuli smo to čak i u varijanti isprike izvođača radova zbog kašnjenja ili sitnijih šlampavosti na energetskoj obnovi zgrada.  Građevinari nas uvjeravaju da su digli plaće, ali je problem što je radna snaga, posebice kvalificirana, u vrijeme recesija dok nije bilo posla, otišli na rad u druge zemlje Europske unije u kojima se također  njihova deficitarnost itekako osjeti. Nedostatak kvalificirane radne snage osjeti se i na lokalnim gradilištima, primjerice na energetskoj obnovi zgrade osnovne škole i učeničkog doma izvođač se najprije tjednima nakon preuzimanja gradilišta nije pojavio. Rokovi za završetak poprilično zahtjevnih radova  s obzirom da su  obje zgrade tijekom obnove u potpunosti u funkciji su se primakli, ali posla još ima puno. Stoga je polovinom studenog u Požegi održan i sastanak ravnatelja ovih ustanova sa ljudima iz županije i izvođačem koji je obećao intenziviranje dinamike izvođenja radova, ali je jasno da će doći do probijanja rokova. Koliko, nepoznato je i ovisit će i o broju dana u kojima će se u zimi moći raditi na krovištu i fasadama, a dodatne probleme vezano uz ova kašnjenja i vremenske prilike najteže su osjetili učitelji i učenici prošloga tjedna u pakračkoj osnovnoj školi kada su na nekoliko dana zbog prokišnjavanja betonske ploče bez krova  morali djelomično prekinuti nastavu.

Kašnjenja u rokovima, ponegdje čak i ozbiljnija, prisutna su i na nekim stambenim zgradama u projektu energetske obnove o čemu ćete čitati u nastavku ovog teksta. Izvođači ih opravdavaju  upravo nedostatkom radne snage što ozbiljno ugrožava i provedbu nekih natječaja u pogledu izbora izvođača. Dobra ilustracija toga je obnova pročelja na zgradi „socijalnog“ gdje se unatoč velikoj vrijednosti investicije (oko 900.000 kuna) na prvi natječaj  proljetos nitko nije javio pa se izvođač (Presoflex gradnja Požega) pojavio tek na ponovljenom.  Takve se situacije ne bi smjele ponavljati ako želimo zadržati mogućnost budućih gradilišta i natječaja, ali i cijena.

Kada tijekom zime ili na proljeće odu svi izvođači sa svojim skelama, grad će nam izgledati znatno drugačije. Očišćeni od niza ratnih oštećenja zasigurno će nam grad biti ljepši, naročito na njegovom jugu, ali i mnogi objekti funkcionalniji pa ćemo 2018. pamtiti kao dobru godinu. Ne bismo imali ništa protiv da ju naredna 2019. nadmaši.