Zastupanje interesa pakračkih i lipičkih obrtnika, njihova promocija i stručno usavršavanje će i dogodine biti osnova rada Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, rekao je na sinoćnjoj programskoj skupštini njihov predsjednik Davor Lepka.

U usvojenom programu rada za 2019. godinu nalaze se još aktivnosti kao što je suradnja s gradovima Pakrac i Lipik, Područnom obrtničkom komorom i HOK-om, kao i obrtničkim udruženjima iz drugih gradova.

Osvrćući se na trenutno stanje obrtništva Lepka je istaknuo da se broj obrtnika u ovoj godini povećao za osam i sada ih na području ova dva grada ima 169. Prevladava uslužni karakter tako da su tržišno orijentirani uglavnom lokalno.

Govoreći o financijama tajnica Vera Pečanić članove Skupštine upoznala je s prihodima i rashodima. U ovoj godini Udruženje je prihodovalo 87.500 kuna i to će biti baza i za financijski plan za iduću godinu pri čemu oko 60.000 kuna dolazi iz članarine obrtnika. U ovoj godini imali su troškova više od 90.000 kuna, ali i zbog činjenice da su investirali 17.400 kuna u budući obrtnički dom te su oko 18.000 kuna potrošili na tiskanje knjige u povodu 200. godišnjice rada obrtničkog ceha u Pakracu, što su troškovi koji neće biti prisutni u 2019. godini.

Pakrački cilj nisu velike tvornice, nego mali obrtnici

Nakon dužeg vremena na Skupštinu obrtnika pozvana je i pakračka gradonačelnica Anamarija Bležević koja je Udruženju zahvalila na suradnji, posebice na suorganizaciji Grahfesta koje je Udruženje koštalo 14.000 kuna, a Grad, bez marketinga još 30.000. Gradonačelnica je pozvala obrtnike da se uključe u gradske mjere za poticanje razvoja gospodarstva na koje je Grad ove godine potrošio 100.000 kuna, a u idućoj će, pošto je Mjera vrlo dobro prihvaćena, ta proračunska stavka biti planirana u četverostrukom iznosu. Njen poziv, kako je pojasnila, ne odnosi se samo na konzumiranje te financijske potpore nego i na njen sadržaj u dogradnju te očekuje od obrtnika i Udruženja da svojim prijedlozima poboljšaju tu Mjeru kao i sugestije za bilo koje druge gradske aktivnosti koje bi poboljšali položaj poduzetnika i olakšali njihovo poslovanje. Jer, naglasila je Blažević, pakrački cilj nisu velike tvornice, nego mali obrtnici.

Kako je ova godina po pitanju obrtništva u Pakracu bila u znaku jubileja 200 godina postojanja obrtničkog ceha i kako je Pakrac dio projekta „Grad prijatelj ženskog poduzetništva“ gradonačelnica će na tradicionalnom božićnom gradskom domjenku 20. prosinca posebnim priznanjem nagraditi tri dugogodišnje pakračke obrtnice koje je predložilo  Udruženje: Snježanu Nožarić, Renatu Demicheli i Đurđicu Andričević.