Pakrac je u četvrtak bio domaćin političkom skupu izuzetne razine, vjerojatno najvećem nakon 1991. godine. Osim premijera Andreja Plenkovića i devet ministara okupilo se toga dana cijeli niz pomoćnika ministara, državnih tajnika, pet slavonskih župana, brojni općinski načelnici i gradonačelnici kao i brojno prateće osoblje. Sve to je popratilo pedesetak novinara iz skoro svih nacionalnih medija, kao i brojnih regionalnih i lokalnih. Najmanje 250 osoba. Održano je ukupno pet radnih sastanka, potpisivanje ugovora, tiskovna konferencija kao i brojni neformalni susreti. Osim onog u bolnici, svi ostali sadržaji, uključujući i ručak, odrađeni su u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman.

Glavni događaj, sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održana je u dvorani „Tirol“, suterenu objekta koja je jučer bila pregrađena od prije postojećom „harmonika“ zidom kako bi se u drugom djelu tog događaja,  potpisivanje ugovora i tiskovna konferencija, mogla tehnički pripremiti ranije, bez gubitka dodatnog vremena za te aktivnosti. Tehnički zaposlenici Vlade su taj prostor dodatno oplemenili samo zvučnom (konferencijskom)  tehnikom i video zidom.

Sastanak gradskog izaslanstva s premijerom i ministricom Gabrijelom Žalac, glavnom koordinatoricom Savjeta, održan je prije glavne sjednice u maloj sali, neposredno uz pozornicu kino dvorane. Ministar turizma Gari Capelli s predstavnicima županijskih i lokalnih turističkih zajednica Slavonije održao je u isto vrijeme sastanak na prvom katu u dvorani „Ivan Nemet“. Prije toga u istoj dvorani sjednicu sa stranačkim vrhom održao je Županijski odbor HDZ-a.  Ručalo se u potkrovlju.

Na hodnicima i pratećim prostorijama bez ikakve gužve ostvareno je niz osobnih kontakata. Novinari su se u manjim pauzama družili ili radili u prostoru caffe bara „Cinema“. Podnevna javljanja uživo televizije su odrađivali ispred doma hvatajući u pozadinu panoramu Pakraca ili župne crkve. Pri svim tim aktivnostima uopće nije bilo potrebe koristiti najveću salu – kino dvoranu.

Dobro organizirana policija je na parkirališni prostor puštala samo unaprijed predviđena vozila u broju koje je dozvoljavao parkirališni prostor tako da je i u tom djelu sve proteklo savršeno. Uslijed prometne i drugih položajnih prednosti Hrvatskog doma, osiguranju nije bilo teško nadzirati kretanja. Ukratko, 3000 četvornih metara prostora Hrvatskog doma s pratećim ambijentom pokazao se kao izuzetno funkcionalan, adekvatan ovako velikom događaju pri čemu, uslijed bogatstva različitih prostora, prijelazi iz događaja u događaj nisu zahtijevali više od minimalne pauze i napora. Kao domaćini, pred uvaženim gostima, ali i iskusnim novinarima koji godinama prate ovakva događanja, doista se nismo morali sramiti, što su u neslužbenim kontaktima priznali i gosti diveći se cjelokupnom ambijentu i organiziranosti. Da je netko trebao i prespavati, niti to ne bi bio problem jer se u potkrovlju nalazi kvalitetni apartmani s petnaestak ležajeva.

Teško je uopće zamisliti kako bi Pakrac udomio ovakvo događanje bez takvog objekta. Deset godina nakon otvaranja Hrvatski dom je zablistao u punom sjaju i možemo biti ponosni što ga imamo. Stoga ga trebamo koristiti i više.