U božićno vrijeme posebno nam je drag prizor jaslica. Djecu ćemo voditi da ih pogledaju. Mi sami smo mnogo puta dolazili pred jaslice da si lakše predočimo događaj božićne noći. Ono što je manje poznato da se začetnikom jaslica smatra sv. Franjo Asiški, koji ih je prvi puta uprizorio za Božić davne 1223. godine. Sv. Franjo Asiški svetac je jaslica. Uz pomoć jaslica sv. Franjo je želio pomoći svojim suvremenicima da na vidljiv i opipljiv način dožive blizinu i toplinu Božje ljubavi.

Tako je sv. Franjo dočarao tajanstvenost svete božićne noći, kad se nebo susrelo s zemljom, kada je veliki Bog postao malenim Djetetom, kad je Bog postao Božić (mali Bog). Želio je slikovito predočiti spasenjski događaj, koji se zbio prvoga Božića u Betlehemu. Od prvih, Franjinih jaslica sve do danas vjernici po svem svijetu uprizoruju Isusovo rođenje. Po Isusovom rođenju Bog je zauvijek ušao u našu, ljudsku povijest. Neuništiva snaga Božića dopire i danas do nas, da nas uvede u čarobni Božji svijet ljubavi. Gledajući jaslice dobivamo odgovor na pitanje zašto je Bog postao čovjekom? Radi nas ljudi i radi našeg spasenja. Bog se utjelovio da bi nam pokazao da nas ljubi najvećom mogućom ljubavlju.

Kakav je bio Božić sv. Franje, a kakav je naš Božić danas? Slavimo li mi uopće danas Božić? Ima li u našem Božiću Boga? Jesu li naše Božićne jaslice poput Franjinih, povod da u svoj svojoj skromnosti, jednostavnosti, poniznosti doživimo slavni Božji dolazak na Zemlju ili su nam povod za još jednu predstavu neizvornog kršćanskog života, koji Božićno vrijeme pretvara u vrijeme potrošnje, vrijeme preobilnog darivanja u vrijeme svega osim Božića?

Svim čitateljima Pakračkog lista želim sretan i blagoslovljen Božić!