„I danas, 27 godina nakon ovog tragičnog događaja svi mi moramo biti i ponosni i tužni. Ponosni zato jer smo bili suborci velikog ratnika i prijatelja – našeg Foke. Tužni, jer smo ostali bez čovjeka nakon kojeg i bez kojeg više ništa nije bilo isto“. Sukus je to riječi Drage Skalnika, ratnog zamjenika zapovjednika 76. bataljuna, a danas umirovljenog satnika, izrečene 29. prosinca kod spomen obilježja u pakračkim vinogradima povodom obilježavanja 27. godišnjice pogibije Marijana Kulhavija – Foke te bjelovarskih branitelja Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša. On su na današnji dan 1991. godine izgubili živote tijekom trajanja oslobodilačke akcije „Alfa“.


Pozdrave je u ime Grada Pakraca uputio i predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić. Obraćajući se obiteljima poginulih zahvalio je na najvećoj žrtvi njihovih najmilijih te upozorio da ovakva herojstva moraju ostati velikim slovima zapisana kao najsvjetliji trenutak hrvatske povijesti. Pozvao je također na jedinstvo branitelja u očuvanju istinskih vrijednosti Domovinskog rata, a sve ostale da ne posustanu u izgradnji Hrvatske zasnovane na idealima onih koji su za nju dali svoje živote.


Kod spomen-obilježja u pakračkim vinogradima poginulima su polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona poštovanje odali i brojni predstavnici braniteljskih udruga te udruga roditelja poginulih iz Bjelovarsko-bilogorske županije, članovi obitelji poginulih, gradske delegacije Bjelovara, Lipika i Pakraca zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik. U ime Požeško-slavonske županije lampion je zapalio dožupan Vedran Neferović.


U ime Bjelovarske delegacije okupljenima se obratila dogradonačelnica Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec i tom je prilikom zahvalila na dostojanstvenom, višegodišnjem obilježavanju i podsjećanju na najveću moguću žrtvu Foke i suboraca. Na kraju komemoracije zajedničku molitvu okupljenih vodila je časna sestra Iva Lukač.
Obilježavanje 27. obljetnice započelo je jutros u Župnoj crkvi UBDM u Pakracu gdje je pakrački župnik Matija Juraković služio svetu misu za poginule branitelje i sve žrtve Domovinskog rata.

„18. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991“

Osim komemoracije, braniteljima je počast odalo i tridesetak građana i suboraca planinarskim pohodom Fokinom stazom na Omanovac, a organizirana je i „18. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991“. Start utrke bio je ispred obiteljske kuće Kulhavijevih u Prekopakri, gdje su trkače prije nastupa pozdravile Marijana i Marica Kulhavi, Fokina kćer i udovica, kao i drugi članovi obitelji te ratni suborci i prijatelji. Ove godine „memorijal“ je trčao četrdeset i jedan sudionik iz Pakraca, Lipika, Zagreba, Novske, Kutine, Velikih Zdenaca, Slavonskog Broda, Slatine i Orahovice. Napomenimo i to da je utrka po prvi put imala međunarodni karakter s obzirom na to da je štovanje poginulim braniteljima svojim sudjelovanjem izrazio i Zmago Horvat, slovenski ultramaratonac. Svi oni, predvođeni motoriziranom jedinicom članova MK Vitezovi tame iz Pakraca te na čelu s inicijatorom utrke Duškom Štrbcem, hrvatskim braniteljem i Fokinim prijateljom, istrčali su stazu do Omanovca dugu 10 kilometara.